Tri bloka žele srpsko mjesto potpredsjednika Federacije

Iako se formiranje vlasti u Federaciji još ne nazire, uvelike je počela borba za mjesto potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ovu poziciju žele čak tri bloka. SDA i DF koji žele ostaviti Milana Dunovića na ovoj poziciji, zatim SDP, te SNSD.

Probosanske stranke složne su u jednom - SNSD i Dodikovi Srbi ne mogu dobiti mjesto potpredsjednika. S druge strane predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da jedino Srbin koga predloži SNSD ima legitimitet za presdatvljanje srpskog naroda u Federaciji.

DG Željka Komšića po koalicionom sporazumu SDA –DF i SBB dobio je srpsko mjesto potpredsjednika Federacije iako DF nema nijednog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije. Tko će ga predložiti i na osnovu čega su napravili računicu nije poznato.

Kandidat DF-a Dunović

Aktualni potpredsjednik FBiH i član Predsjedništva DF-a Milan Dunović tvrdi kako mjesto potredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda pripada DF-u, odnosno njemu. “Mislim da neće uspjeti ovo što je gospodin Milorad Dodik rekao, tu ima najmanje dva problema. To je što Dodik nema zastupnike u Zastupničkom Domu, ima u Domu naroda. Lista mora proći oba Doma. Drugi problem su legitimni predstavnici. Ja dolazim iz DF-a koji ne priznaje legitimne predstavnike, ne postoje predstavnici naroda, nego izabrane osobe. Nikakvi predstavnici naroda ne postoje i samim tim ne može niko biti legitiman ili nelegitiman”, kazao je Dunović objašnjavajući da kandidat za predsjednika i potpredsjednike mora proći oba Doma Parlamenta FBiH da bi bio potvrđen.

“Smatramo da to (mjesto jednog potpredsjednika FBiH) pripada DF-u, tako je dogovoreno između SDA, SBB-a i DF-a, a gospodin Čović – njega treba pitati da li on ima volje da iz svoje kvote da jedno ministarsko mjesto stranci Milorada Dodika. Što se DF-a tiče nama to nije opcija”, kazao je Dunović.

SDP će imati kandidata

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, za BHT 1 je kazao da stranka na čijem je čelu ne želi napraviti istu grešku iz 2014. godine kada su, objašnjava, svojim potpisima deblokirali formiranje Vlade Federacije.

”SDP je jedina partija koja sama ima dovoljno delegata u Klubu Srba u federalnom Parlamentu, te može predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije. Ukoliko ikad dođe do izbora i do kandidovanja, SDP neće nikom drugom davati potpise. SDP će kandidovati potpredsjednika Federacije, onoga za koga mi mislimo da će biti najbolji kandidat”, kaže Nikšić.

SNSD ima legitimitet

I SNSD je stava da ovo mjesto pripada njihovoj stranci. Predsjednik SNSD-a kazao je kako sada imaju četiri delegata u Klubu Srba i kako se bliže broju od šest delegata koji je dovoljan da se predloži kandidat za potpredsjednika. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je SNSD jedina politička partija koja ima odbore u federalnim općinama kao što su Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, gdje u lokalnim skupštinama Srbi čine većinu, ali da SDA i DF žele da u Federaciji BiH biraju svoje Srbe. ”Ta poruka da ne mogu samo predstavnici SNSD-a nije dobra i to će onda biti Federacija bez Srba”, poručio je Špirić.

On je napomenuo da SNSD nije razlog blokada u BiH, jer ne uvjetuje imenovanje kadrova SDA, kao što to oni čine.

”To je politika čuvanja lojalnog kadra koji je bio vjeran četiri godine, ali se nadam da će se i ta ljubav završiti i da će se ući u normalne procese imenovanja. Mi smo spremni i vjerujem da će se u narednim danima razgovarati”, rekao je Špirić.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra da Srbin iz Drvara treba da bude potpredsjednik FBiH.

”Kao ljude nas vrijeđaju izjave predstavnika političkih partija za koje glasa većinski bošnjački narod, a usmjerene su na to da potpredsjednik FBiH ne može biti predstavnik partija koje su činile Srpsku listu, a delegati u Domu naroda FBiH Srpske liste su svi iz Drvara”, ističu u Odboru.

U Odboru se pitaju odakle može biti potpredsjednik FBiH, ako ne može iz Drvara, ima li ijedan grad veće reference antifašizma od Drvara.

Sadašnja vladajuća koalicija u FBiH, napominju, nema dovoljan ustavni kapacitet da u federalnom Domu naroda izabere potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer stranke većine SBB, DF, HDZ i SDA ukupno imaju izabranih dvoje delegata Srba u Domu naroda FBiH, a potrebno je šest da bi se dao prijedlog za izbor potpredsjednika Federacije.

 
index Instagram400x230 youtube