Pronatalitetni dodatak samo u jednoj županiji u FBiH: Regija u kojoj majke sve više rađaju

Istaknuto Pronatalitetni dodatak samo u jednoj županiji u FBiH: Regija u kojoj majke sve više rađaju

Bosansko-podrinjska županija jedina je županija u Federaciji BiH u kojoj se ostvaruje pravo na tzv. pronatalitetni dodatak.

Riječ je o novčanoj naknadi za novorođeno treće, četvrto i peto dijete.

U Centru za socijalni rad BPŽ-a pojašnjavaju da je ovo pravo uvedeno 2005. godine županijskim Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, kako bi se potaknulo rađanje.

"Prema evidenciji Centra za socijalni rad, zaključno sa 31. prosincom prošle godine ovo pravo ostvarila su 403 korisnika što je više u odnosu na 2018. godinu kada je bilo 378 korisnika. To je pokazatelj da je ova pronatalitetna mjera doprinijela povećanju broja djece na području BPŽ-a, što je i bio cilj", precizirala je stručna suradnica za materijalna prava obitelji sa djecom Amra Hendo.

Naglasila je da se svake godine u skladu sa zakonom, tijekom siječnja provodi revizija korisnika ovog prava te da korisnici odgovorno ispunjavaju svoju obvezu u pogledu dostavljanja traženih dokaza.

Stručna suradnica Centra za socijalni rad BPŽ-a napominje da je ovo pravo utvrđeno na način da roditelj, bez uvjetovanja imovinskim ili prihodovnim cenzusom, ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu za svako novorođeno treće, četvrto i peto dijete.

"Roditelju pripada pravo na novčanu naknadu u mjesečnom iznosu od po 40 posto od prosječne plaće u županiji, bez obzira na imovinski census, pod uvjetom da prvo i drugo dijete žive u zajedničkom domaćinstvu sa podnositeljem zahtjeva i da imaju prijavljeno prebivalište na području BPŽ-a, najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva. Iznosi naknade su, za novorođeno treće dijete 239,50 KM, za treće i četvrto 479 KM, a za treće, četvrto i peto dijete ukupan iznos je 718,50 KM", pojasnila je Hendo.

Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom BPŽ-a, utvrđeno je da se novčana naknada za novorođeno treće, četvrto i peto dijete isplaćuje obvezno do 15 godine života, a nakon toga sve dok traje redovno školovanje djeteta.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 26 Siječanj 2020 23:10
 
index Instagram400x230 youtube