Hercegovačku spilju Vjetrenicu posjetilo 15.000 turista

Spilju Vjetrenicu, jednu od najatraktivnijih spilja u BiH, prošle godine posjetilo je oko 15.000 turista, što je za 1.500 više u odnosu na pretprošlu godinu, izjavio je u v.d. direktora Javnog poduzeća Vjetrenica Nikša Vuletić.

U razgovoru se osvrnuo i na UNESCO, prekogranični projekt Ćiro 2, čiji je glavni partner Općina Ravno, projekte koje provode s Federalnim ministarstvom turizma i okoliša i Fondom za okoliš Federacije BiH te projekt Info Centar Vjetrenica koji je opisao kao lajtmotiv i krunu svih dosadašnjih projekata.

Info Centar, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini ulaza u spilju, zamišljen je kao interaktivni i edukacijski mini centar gdje će posjetitelji moći na nekoliko velikih ekrana i u različitim digitalnim formama vidjeti sve vezano za Vjetrenicu. Moći će vidjeti virtualni prikaz spilje pa će i oni koji su iz raznih razloga uskraćeni za mogućnost da zavire u Vjetrenicu moći vidjeti sve to u virtualnoj formi, kazao je Vuletić.

Dodao je kako Info Centar predstavlja i ostala područja Federacije BiH, kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode te spomenici prirode.

Što se tiče UNESCO-a, Vuletić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma iniciralo upis spilje Vjetrenica na listu svjetske baštine, a trenutno se provodi projekt pisanja nominacijskog dokumenta za uvrštavanje Vjetrenice na službenu UNESCO listu, koja je inače od 2004. godine na Tentativnoj listi UNESCO-a.

Svemu tome, dodaje Vuletić, prethodi i projekt koji se provodi u suradnji s UNEP-om kao i CENER 21 organizacijom koji su napravili strahovito veliki posao i završili Stručno obrazloženje za proglašenje Vjetrenice zaštićenim pejzažom po kategoriji 5 IUCN, a sve to pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Projekt je u visokoj fazi provedbe i očekuje se uspješna realizacija, ističe Vuletić.

Upitan za financiranje rada Vjetrenice, Vuletić kaže kako trenutno imaju pet stalno zaposlenih djelatnika i dva sezonca, ali da je godišnji iznos od prodanih ulaznica još uvijek manji od potrebnog.

Vjetrenica je jedna od najatraktivnijih spilja u BiH

Sve ove godine Općina Ravno, koja je i osnivač JP Vjetrenica, uvijek financijski pomaže rad Vjetrenice, a pomoć pružaju i Vlada HNŽ-a i županijska ministarstva, ističe Vuletić i naglašava kako je jedan od glavnih ciljeva samoodrživost, a krajnji cilj očuvanje špilje i područja zaštite po načelima održivog razvoja.

Također dodaje kako su do sada u radu JP Vjetrenica sve nadležne institucije, resorna ministarstva dali svoj maksimum što je “način na koji se treba i može raditi sa zaštićenim područjima”.

Izdvojio bih Federalno ministarstvo okoliša na čelu s ministricom Editom Đapo koji su od samog početka podržavali i pomagali rad Vjetrenice i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH koji je izdvojio značajna sredstva kroz implementaciju projekata koji se odnose na zaštitu okoliša. Vlada HNŽ-a je pružila veliku podršku kao i županijsko ministarstvo okoliša i turizma, a i druge institucije koje se odnose na zaštitu okoliša, rekao je Vuletić.

Špilja Vjetrenica za posjetitelje je otvorena 1964. te je radila 25 godina, da bi uslijed ratnih aktivnosti bila devastirana i zatvorena dvadeset godina. U bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji nije bilo granica, živjelo je oko 23 milijuna stanovnika, ali je broj posjeta bio skroman. Danas su tu i granice i loše prometnice, a JP Vjetrenica je od nule krenula prema brendiranju turističke destinacije.

Od 2009. godine, kada smo imali samo 500 posjetitelja i nikakvu infrastrukturu, uspjeli smo doći do 15.000 posjetitelja i realizacije brojnih projekata poput pristupne ceste, javnog toaleta, besplatnog parkinga, a uvjete za primanje većeg broja turista postigli smo i deminiranjem velikog područja, kazao je Vuletić.

Broj posjeta je ograničen

Što se tiče iskoristivosti spilje, Vuletić kaže kako je to pitanje delikatno jer je broj posjeta ograničen na temelju Studije zaštite i Plana upravljanja te dodaje da bi bilo dobro da broj posjeta ostane u onim okvirima koji ni na koji način ne ugrožavaju bioraznolikost i okoliš.

Kao jedan od velikih nedostataka Vuletić ističe manjak promocije svih prirodnih ljepota zajedno, jer, kaže da promocija pojedinačnih destinacija vlastitim sredstvima nije dovoljna.

Nedostaje promocije svih područja zajedno i brendiranje Hercegovine koja nije samo Vjetrenica, Mostar, Neum, Hutovo blato, Radimlja, Blidinje i drugi, već jedna predivna regija s bezbroj prirodnih ljepota pa kao takva zaslužuje i vrhunsku promociju, ustvrdio je Vuletić u razgovoru za Fenu.

Inače, spilja Vjetrenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora. Karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tijekova..

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat spiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na tom mjestu.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 26 Siječanj 2020 21:53
 
index Instagram400x230 youtube