Logo
Ispiši ovu stranicu

HSPF o protuzakonitom djelovanja u Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova BiH

HSPF o protuzakonitom djelovanja u Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), sa Sveučilišta u Mostaru, najoštrije osuđuje nastavak i prešutno odobravanje protuzakonitog djelovanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH.

''Naime, obavljanjem završnog razgovora u MVP-u BiH najavljeno je kako će Martina Mlinarević, koju je protivno pravnim propisima BiH imenovao Željko Komšić, preuzeti veleposlaničku dužnost sredinom siječnja. Groteskna je činjenica da je ovim protuzakonitim imenovanjem Komšić prekršio Odluku za koju je sam glasovao 2013. godine te je odlučio izvršiti jasan, nedvojben i skandalozan udar na vladavinu prava u našoj zemlji.

Podsjećamo bh. javnost kako će Mlinarević sa srednjom stručnom spremom (SSS) postati veleposlanica unatoč tome što se njenim imenovanjem nedvojbeno krši Odluka o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu (VSS) odnosno posjedovati sveučilišnu diplomu, a koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 3. travnja 2013. godine.

Posebno smo šokirani i razočarani činjenicom da apsolutno nijedan politički subjekt u BiH te nijedan od mnogobrojnih ministara, zastupnika i dužnosnika nije stao u obranu vladavine prava niti makar upozorio da je protuzakonito djelovanje nedopustivo u demokratskim poretcima.

Takav stav smo ponajviše očekivali od političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu s obzirom na to da smo upravo sa tih adresa dulje od godinu dana slušali poruke kako je "vladavina prava važnija i od NATO puta", kako "zakon nije švedski stol" te da se mora poštovati bez iznimke, a između ostalog se pozivalo upravo na poštovanje odluka Predsjedništva BiH.

Poražavajuća je činjenica da su u cijeloj ovoj lakrdiji sudjelovali i pojedini strani veleposlanici koji uporno žmure na eklatantan primjer nepotizma i protuzakonitog djelovanja. Licemjerje određenih stranih činovnika u BiH je tim veće što neprestano šalju poruke kako se bore protiv nepotizma, korupcije i kriminala, deklarativno se zalažu za vladavinu prava i govore kako mladim obrazovanim kadrovima treba pružiti priliku, dok u isto vrijeme svojim djelima, odnosno šutnjom, besramno sudjeluju u protuzakonitim radnjama koje očito podržavaju.

Naravno, kao i neki od uvaženih veleposlanika, već smo ranije osudili te iznova osuđujemo primitivne napade na Mlinarević i želimo joj, kao i svim građanima BiH, da u punom kapacitetu nesmetano konzumira svoja građanska prava i slobode, uključujući i slobodu govora. Međutim, osobni napadi, koliko god bili neprihvatljivi, svejedno ne mogu biti izlika za kršenje zakona s obzirom na to da je jednakost svih građana pred zakonom jedno od temeljnih demokratskih načela.

Sve navedeno je zapravo jedna ružna, poražavajuća i sramotna poruka cjelokupnoj bh. javnosti, a posebice studentima, kako nismo svi jednaki pred zakonom, kako su odgovorna mjesta unaprijed rezervirana neodgovornima i podobnima te kako se uspješno studiranje i izvrsnost u BiH ne vrednuju, a koju svojom gromoglasnom šutnjom, ogromnim licemjerjem i nedostatkom reakcije potpisuju svi politički subjekti u zemlji, kao i mnogi ministri, zastupnici, dužnosnici te pojedini strani veleposlanici, ali i određeni mediji koji provodeći cenzuru selektivno pristupaju ovom skandaloznom slučaju'', priopćeno je iz Ureda za informiranje Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Poslijednja izmjena danaSubota, 11 Siječanj 2020 12:54
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!