Uskoro poskupljenje struje u BiH?

Udruženje poslodavaca FBiH najoštrije se protivi zahtjevu Elektroprijenosa BiH koji je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) zatražio povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije tzv. mrežarine za oko deset posto, kao i zahtjevu Nezavisnog operatera sistema u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. za oko 50 posto.

U Udruženju smatraju da je predloženo povećanje neopravdano i neprihvatljivo, te da je apsurdno da Elektroprijenos BiH kao razlog za povećanje usluga prenosa električne energije navodi isključenje Aluminija Mostar.

Također, napominju da su u državama regije te tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini.

– Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno, ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo direktni utjecaj na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga – priopćeno je iz UPFBiH.

 
index Instagram400x230 youtube