SKB Mostar u novu godinu s novim izvorom financiranja

SKB Mostar je korak bliže trajnom rješenju financijskih problema. Naime, ova zdravstvena institucija je prvi put od kako postoji postala stavka u proračunu Federacije BiH.

Dosad su sredstva za ovu bolnicu od Federacije bila odobravana preko grantova i uvijek je bilo neizvjesno hoće li ih u konačnici dobiti. Od ove godine te neizvjesnosti nema, što je potvrdio i ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić za Radio Herceg-Bosne.

“U 2020. godini ćemo dobiti 10 milijuna maraka od Federacije BiH i to je veliki iskorak za našu bolnicu.

To ne znači da s prvim danom 2020. godine prestaju svi naši financijski problemi, ali dobivamo dodatni prostor za ispunjenje obveza koje imamo.

Drago nam je da su političari i na toj razini shvatili kako moraju pomoći rad ove bolnice koja je prerasla u zdravstvenu instituciju regionalnog značaja”, rekao je Kvesić.

Dodao je kako ovo nije konačno rješenje za probleme zdravstvenog sustava, te kako će on kao ravnatelj SKB Mostar, zajedno sa drugim kolegama i dalje inzistirati da se donese Zakon o konsolidaciji dugova zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH jer je to jedini način da se izađe iz ove situacije.

“Već godinama radimo na tome zakonu i nadamo se kako će iduća godina biti ona u kojoj ćemo dobiti jedan takav akt. Gotovo sve zdravstvene ustanove imaju potrebu za donošenjem jednog takvog zakona i nadamo se kako će federalne vlasti konačno imati hrabrosti donijeti jedan taj dokument i osigurati nam zdravu osnovu za budući rad”, zaključio je ravnatelj Kvesić.

Inače, SKB Mostar je u zadnjih godinu dana u velikoj mjeri povećao prihode iz proračuna, čime su stvoreni preduvjeti za bolji rad ove bolnice. Zbog toga se planiraju i novi projekti, ali i povećanje plaća zdravstvenim radnicima u dolazećoj godini. Ona bi trebala biti znatno bolja nego ranije.

 
index Instagram400x230 youtube