Izmjene za umirovljenike: Od siječnja kreću isplate mirovina iz proračuna

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojih je trenutno 421.295, bi siječanjske mirovine trebali dobiti isplatom iz proračuna FBiH prema bankama i poštama, a ne kako je do sada slučaj preko Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Razlog je što Zavod MIO FBiH od 1. siječnja 2020. godine dobiva status proračunskog korisnika.

Alija Aljović, pomoćnik federalnog ministra financija u Sektoru za proračun i javne rashode za Faktor je kazao kako će se sve učiniti da se i dalje mirovine isplaćuju svakog petog u mjesecu, piše Faktor.

- Od 1. siječnja 2020. godine Federalni zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja dobiva status proračunskog korisnika. To podrazumijeva da će se svi prihodi po osnovu doprinosa, prije svega uplaćivati na Jedinstveni račun trezora proračuna Federacije BiH, a onda s druge strane isplate po osnovu mirovine, ali naravno i drugi materijalni rashodi Zavoda MIO, će se isplaćivati iz proračuna. Ministarstvo financja, odnosno. Vlada FBiH je utvrdila i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna, kojim su definirali da će isplate mirovina imati drugi prioritet, odmah nakon servisiranja unutarnjeg i vanjskog duga - govori Aljović.

- Tako s aspekta isplata iz proračuna to predstavlja prioritet u izvršavanju proračuna. Jer najvećim dijelom vanjski dug se izmiruje direktno s računa Uprave za neizravno oporezivanje, tako da, ako isključimo servisiranje unutarnjeg duga, isplata mirovina je taj prvi prioritet iz proračuna - kaže Aljović.

Na upit hoće li umirovljenici i kroz novi način isplate dobivati mirovine svakog petog u mjesecu, rekao je kako će svakako pokušati osigurati da ta dinamika ostane nepromijenjena.

- Mislim i uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti. Nama je prioritetno u ovom završnom razdoblju osigurati sve tehničke pretpostavke da uplata doprinosa u proračun FBiH započne bez problema, a isto tako da stvorimo sve tehničke pretpostavke da isplata mirovina također se odvija bez problema iz proračuna FBiH. Umirovljenici će mirovine za prosinac dobiti iz Zavoda MIO, a mirovine za siječanj praktično će dobiti iz proračuna u veljači - rekao je Aljović.

 
index Instagram400x230 youtube