Logo
Ispiši ovu stranicu

U Čapljini održan susret vinara Hercegovine i Dalmacije

U Čapljini održan susret vinara Hercegovine i Dalmacije

Prvi susret vinara Hercegovina i Dalmacije održan je u subotu u vinariji Zadro u Domanovićima kod Čapljine. Organizator ovoga susreta bili su Grad Čapljina i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

Cilj susreta je svakako povezivanje i zbližavanje vinara Hercegovine i Dalmacije te mogućnost međusobne suradnje kao i razmjena iskustava i znanja. Zemljopisni položaj, plodna zemlja, obilje vode, blaga klima i blizina Jadranskog mora su razlozi zbog kojih vinogradarstvo na području Čapljine kao i čitave Hercegovine ima dugu tradiciju.

Kroz sredinu Hercegovine protiče rijeka Neretva, žila kucavica oko koje je život isprepleten od davnina. Sa sjevera je planinski lanac koji je pun čistog zraka, a s juga kamen i krš koji je okružio najvrjednije zlato kojim posjedujemo, naše Jadransko more.

Upravo ovaj spoj prirode bio je ključan u povezivanju hercegovačkih i dalmatinskih vina i vinara. Na današnjem druženju posebnim pozdravnim riječima obratili su se glavni inicijatori susreta, gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Gradonačelnik Vidić u svome obraćanju je istaknuo:

''Par godina mi razmišljamo o ovome, međutim prije nekih pet-šest mjeseci sjedili smo u Stonu i došli do upravo ove ideje da organiziramo jedan ovakav susret, odnosno druženje vinara Hercegovine i Dalmacije. Zašto? Evo pričamo o vinu puno, hvalimo se površinama, milijunima trsova, milijunima litara proizvedenog vina ali ako ozbiljno razmislimo na Europskom a da ne kažem na svjetskom tržištu što to znači. Ništa. Dakle poenta ovog današnjeg susreta i te naše ideje je bila da prije svega vi vinari se upoznate između sebe oni koji e ne znate, a oni koji se znate da se još više upoznate, odnosno da razmijenite ideje, da razmijenite vaša iskustva a u konačnici mislim da trebate prije svega vi morate razmisliti o udruživanju. Nastupati na tržištu s proizvedenih nečega deset ili nečega trideset nije isto i vi to jako dobro znate i mislim da na tome trebate raditi vi, a mi koji smo bilo u zakonodavnoj bilo u izvršnoj vlasti stojimo maksimalno na raspolaganju'', istaknuo je gradonačelnik Vidić.

Vinogradarstvo na području Čapljine ima dugu tradiciju, još od doba Daorsa. Nađene anfore i njihovi ostaci koji leže na dnu Desila svjedoče o vinskoj tradiciji ovoga kraja.

Gdje ima vina ima i kulture, s tim i prirodnih ljepota, vrhunske gastronomije, radosti i kulture življenja. Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova ali nikada nije prestalo biti glavna grana poljoprivrede, a može se reći i način života ovdašnjih ljudi, jedna je od poruka koja je poslana s današnjeg skupa, priopćeno je iz Grada Čapljine.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!