Kinezi osigurali posao za 300 Hercegovaca, traže još radnika

Hercegovina je posljednjih mjeseci postala pravo malo gradilište kada je riječ o prometnoj infrastrukturi zbog čega veliki broj domaćih radnika u vremenu koje dolazi može očekivati priliku za dobro plaćen posao, a upravo je ovih dana u fokusu šire područje Čapljine.

Naime, kineski investitori koji su dobili posao izgradnje poddionice autoceste Počitelj – Zvirovići, uključujući i izgradnju kolosalnog mosta Počitelj i koji su nedavno ušli u gradilište, aktivno traže domaće radnike iz Hercegovine.

Novi poziv

U ovom je trenutku, kako doznajemo s terena, već spreman posao za 300 domaćih ljudi, no to neće biti dovoljno, pa su Kinezi raspisali i novi poziv u kojem traže bageriste, vozače utovarivača, buldožera, valjaka, prskalica, cisterni za gorivo, kipere, upravljače kamion-dizalica, kao i radnike za održavanje. S obzirom na to da se tek očekuje intenziviranje radova, za očekivati je kako će investitori u ovaj južni dio koridora Vc tražiti angažiranje još većeg broja radnika, a tomu u prilog idu i najave od prije nekoliko mjeseci kada su se predstavnici kineske tvrtke “The China State Construction Engineering Corporation” zanimali za potencijalne radnike koje bi zaposlili na gradilištu, kao i za potencijale građevinskih tvrtki koje djeluju na području Čapljine. Tada su naglasili i kako na gradilištu planiraju zaposliti više od 400 radnika.

Ovih dana pak kineske tvrtke “Synohydro Power China” i “China State Construction Engeering Company”, koje su preko natječaja dobile posao izgradnje poddionice autoceste na koridoru Vc Zvirovići – Počitelj, zalijepile su po Čapljini letke kojima su tražile radnike. Podsjećamo, poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača, a podijeljena je na dva dijela - Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog Lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56,522.840,50 eura bez PDV-a.

Izvođač radova za Lot 2 (most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28,114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB). Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Radi se o vrlo značajnom dijelu koridora Vc, čijim će završetkom biti postavljen još jedan, izuzetno važan, komad mozaika, a koji kao bitan cilj ima povezivanje s granicom Republike Hrvatske preko moderne, po europskom standardima, građene autoceste. No, da bi se završio južni dio autoceste te ostvario spoj s granicom RH, potrebno je prvo završiti poddionicu Buna – Počitelj dužine 7,2 km, a koja se intenzivno gradi.

Strateško značenje

Nastavak radova u smjeru Mostara donosi izgradnju tunela Kvanj dužine 5,2 kilometra, a posljednja zadaća bit će izgradnja dionice Mostar jug – Kvanj dužine 8,5 kilometara, čijim će završetkom Hercegovina dobiti ukupno 42 km moderne autoceste.

Uskoro se očekuje i fokusiranje na prostor sjeverno od Mostara, odnosno na dionicu koja središte Hercegovine treba povezati s Konjicom. U kontekstu ove dionice najveću pozornost privlači projekt izgradnje tunela kroz planinu Prenj, a što će, prema mišljenju stručnjaka, biti i najveći izazov na cjelokupnom koridoru Vc.

 
index Instagram400x230 youtube