Traže da najniža plaća u Federaciji bude 1.000 KM

Traže da najniža plaća u Federaciji bude 1.000 KM Foto: Fena

Savez samostalnih sindikata BiH danas je započeo kampanju "10 za 1.000 KM" s ciljem da Vlada Federacije BiH donese odluku o definiranju najniže plaće u Federaciji BIH koja, po mišljenju Saveza, treba biti 1.000 KM.

- Minimalna plaća trebala bi biti zaštitna, a ne obračunska kategorija to jest iznos koji bi trebao dobiti svaki radnik čija obračunska plaća iznosi manje od iznosa minimalne plaće. Dakle, minimalna plaća ne bi služila kao osnovica za obračun svih drugih plaća - rekao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Smatra kako su i pored visokih obveza poslodavci, za naše prilike, ostvarili veliku dobit što je, kako kaže, u najvećoj mjeri zasluga radnika.

- Prema podacima Financijsko-informatičke agencije prihodi koje su tvrtke u FBiH ostvarile prošle godine premašili su 49,5 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi više nego u prethodnoj godini. Profitabilno je poslovalo 15.699 tvrtki u Federaciji ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih tvrtki. Ove tvrtke su prošle godine ostvarile oko tri milijarde KM čiste dobiti, što je 5,2 posto više nego u 2017. godini - rekao je Šatorović.

Povodom početka kampanje promoviran je spot u kojem je navedeno 10 razloga zbog čega najniža plaća u Federaciji treba biti 1.000 KM. Istaknuto je kako građani imaju pravo na kvalitetniji životni standard, dok cijena minimalne potrošačke košare prosješno 2.000 KM.

Sa sadašnjim primanjima ne može se platiti ni pola porošačke košare, smatraju u SSSBiH. Minimalna plaća u FBiH je 406,6 KM tako da od 2016. godine oko 260.000 radnika prima plaću od 650 KM.

- To ne može pokriti ni trećinu potrošačke košare. Spremnost poslodavaca da s radnicima podijele dio svog kolača gotovo ne postoji - istakao je Šatorović.

Dodao je kako će veći iznos najniže plaće ojačati mirovinski fond, jer veća plaća znači više doprinosa i veći priliv sredstava u Fond MIO.

 
index Instagram400x230 youtube