Logo
Ispiši ovu stranicu

Kolega Dušan Musa razgovaro s Petrom Ćorlukom o planovima s čapljinskom „Lastom”

Kolega Dušan Musa razgovaro s Petrom Ćorlukom o planovima s čapljinskom „Lastom”

Manje više Čapljinci odreda izražavaju zadovoljstvo vijesti da je grudska „Violeta” definitivno preuzela čapljinsku „Lastu”. Osjetili su to i prodavači novina, kao i urednici radijskih emisija i portala.

U protekla tri i pol mjeseca od informacije da je „Violeta” kupac poduzeća u stečaju „Lasta” d. d. Čapljina, pa do konačnog preuzimanja početkom studenog, trajala su razna nagađanja, koja su se kretala od prenamjene proizvodnog programa, pa do odustajanja „Violete” od nove akvizicije. Bio je to povod da Petru Ćorluki, predsjedniku Uprave „Violete” i njezinom vlasniku, uputimo nekoliko pitanja vezanih za „Lastu” i njezinu budućnost.

Hoćete li nastaviti na tragu slogana - Samo dobro daje dobro, „Lasta” Čapljina?

Da, da svakako, samo što sad u ovakvim uvjetima se to ne može raditi, jer pogoni ni ne zadovoljavaju standarde za proizvodnju hrane. Mi moramo najprije obnoviti krov, moramo obnoviti zidove, podove, otvore, moramo sve obnoviti, već smo u pregovorima za nove tehnologije nove strojeve. Užurbano na tome radimo, kad to sve završimo, onda će se raspisati natječaj i primati zaposlenici. Nama je cilj da se lokalne stanovništvo tu uključi da primimo ljude koji žele, znaju i hoće raditi taj posao. Mi ćemo osigurati edukaciju u našim partnerskim firmama u Italiji i Njemačkoj kao što su Ferrero, Barilla i još neki proizvođači. Mi ćemo sigurno tu raditi jedan „premium program“.

Tijekom pregovora s Odborom vjerovnika, odnosno stečajnom upraviteljicom, Behrijom Huiseinbegović , niste sjedili prekriženih ruku, pripremali ste se za preuzimanje?

Da, mi smo se pripremali, mi smo to sada i završili. Imamo sudsko rješenje gdje je završeno i plaćanje, dakle možemo ući u posjed. Mi počinjemo odmah s obnovom, prikupljamo od građevinara ponude, prvi na potezu su građevinari da dovedu objekt u standard koji to zahtjeva Europska unija da bi mi mogli izvoziti u Europsku uniju, moramo imati sve certifikate i sve standarde za proizvodnju hrane.

Kad je riječ o lokaciji koju ima „Lasta” 6,31 ha površine, neposredna blizina željezničke pruge, autoceste, razmišljate li i o još nekim drugim programima osim prehrambene industrije?

Ne, za sada ništa drugo nije u planu, meni je cilj ako bude širenja onda u istoj djelatnosti. Međutim, za sada, mislim da kapacitet hala zadovoljava, ali ako u izvozu bude puno posla možda će se nešto drugo nadograđivati, proširivati, možda se povežemo i s prugom, napravimo kolosijek, kako bi se mogla dovoziti sirovina i izvoziti gotovi proizvodi prema Pločama ili prema državama Europske unije, u na sjeveru. Uglavnom, pruga je prednost za proizvodnju.

Je li tajna koja je kupoprodajna cijena?

Zna se to iz natječaja, zna to stečajna upraviteljica, ne znam točno, meni je važno ulaganje. Mislim da će ulaganje biti preko 20 milijuna maraka.

Kakav je budući status ovih 30-ak radnika koliko je radilo nakon oživljavanja proizvodnje?

Točno se zna ta procedura, sve će biti u skladu sa zakonom. Mi ćemo primati radnike sukladno zakonskim propisima, objavit ćemo natječaj i primati radnika koliko tehnologija bude zahtijevala.

Vaša poruka Čapljincima?

Mislim da će Čapljina ponovo mirisati lijepim mirisima vrhunskog keksa. Ovdje su bili poznati bili čapljinska štrudla, krem štapići…, međutim, mi smo sigurni da ćemo s novim tehnologijama novim boljim sirovinama proizvesti još bolji proizvod, bolji nego ikada.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!