Porezna potražuje 2,54 milijarde KM, na popisu više desetaka pravnih subjekata iz Ljubuškog

Porezna uprava Federacije BiH objavila je novi popis tvrtki koje su dužne više od 50 000 glavnice i kamata. Na popisu se nalazi čak 3502 pravna subjekta, a njihov dug je skoro dvije milijarde maraka. Tome treba dodati i skoro 600 milijuna maraka kamata na glavnicu, tako da se dobije podatak kako su državne i privatne tvrtke dužne Poreznoj upravi Federacije BiH ukupno 2,54 milijarde maraka.

Najveći dužnici su državne tvrtke, točnije, rudnici koji pripadaju Elektroprivrede BiH, a čija se dugovanja prema Poreznog upravi mjere u stotinama milijuna maraka. Uvjerljivo prvo mjesto na popisu dužnika se nalaze JP “Željeznice Federacije BiH” čiji je ukupni dug premašio 200 milijuna maraka i čini skoro 10 posto ukupnog duga kojeg potražuje Porezna uprava Federacije BiH.

Zanimljivo, među 10 najvećih dužnika se nalazi i nekoliko rudnika koje Vlada Federacije BiH sada pokušava spasiti. S obzirom koliko su dužni, jasno je kako je odavno bilo vrijeme za gašenje ovih poslovnih subjekata. Kao što je bio slučaj sa Aluminijem. Taj isti Aluminij je dužna 13,4 milijuna maraka poreza i 871 152 KM kamata, a Porezna uprava Federacije je na sve načine pokušala naplatiti dug iz sredstava koja su bila osigurana za isplatu plaća i otpremnina radnicima. Zašto se isto ne ponašaju u slučaju rudnika i zašto nisu toliko uporni u naplati tih potraživanja nije poznatio.

Zanimljivo na popisu se nalazi i nekoliko stotina tvrtki iz Mostara. Naravno, nećemo ih sve nabrojati, a ako vas zanima tko je i koliko dužan, to možete vidjeti na idućem LINKU.

Na kraju samo možemo reći kako ovaj popis otkriva kako Aluminij nije najveći gospodarski problem u državi i kako za sve ove dužnike ne vrijedi neumoljivost ekonomije nad politikom koju je spominjao Fadil Novalić dok je zajedno sa svojim ministrima gasio Aluminij, piše Pogled.ba.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 05 Studeni 2019 13:40
 
index Instagram400x230 youtube