Logo
Ispiši ovu stranicu

Prva robotska ruka proizvedena u BiH ide na tržište

Prva robotska ruka proizvedena u BiH ide na tržište

San mladog inženjera iz Brčkog Harisa Salkića nakon što je u veljači ove godine pobijedio na natjecanju u poslovnim idejama Start-UP Challenge Sarajevo Business Foruma (SBF), s robotskom rukom HAS_One koju je sam osmislio i izradio se ostvaruje.

Sredstva koja mu je donijela pobjeda na ovom natjecanju utrošio je za nabavku opreme za proizvodnju i razvoj prvog prototipa robotske ruke HAS_One koju će uskoro izbaciti na tržište.

U razgovoru za poslovni portal akta.ba Salkić kaže kako je ljubav prema robotici se razvila još dok je pohađao Srednju tehničku školu u Brčkom na smjeru robotika.

Razvio je projekt hidraulična - robotska ruka s kojom je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju.

Zatim su slijedili novi projekti, robotska ruka s elektronikom s kojom je isto osvojio prvo mjesto.

Svaki dan sve više i više je napredovao i razvijao se, a doprinos tome svakako dalo je kasnije obrazovanje na Mašinskom fakultetu u Sarajevu gdje je upotpunio svoje znanje.

Danas mladi Brčak tržištu je ponudio nešto novo, robotsku ruku "HAS_One" koja je namijenjena edukaciji, kao nastavnom pomagalu u osnovnim, srednjim tehničkim školama i tehničkim fakultetima i drugim ustanovama koje se bave edukacijama.

"Ruka je odlično prihvaćena. Reakcije su odlične, a prva robotska ruka u aprilu će biti isporučena kupcima", kaže Salkić, pojašnjavajući kako su kupci javne i privatne obrazovne ustanove, dok je zainteresiranost pokazalo i nekoliko velikih društveno odgovornih kompanija.

Ciljano tržište kompanije je Bosna i Hercegovina, odnosno obrazovne institucije privatne i javne.

Salkić kaže kako na ovome neće stati, svoje poslovanje u budućnosti planiraju razviti na regiju i Europu.

"Trenutno radimo na registraciji Has Robotics kompanije, pošto se dosadašnje poslovanje obavljalo putem startup kompanije", kaže Salkić, koji je u biznis uključio i sestru Samru koja je glavna administrativna podrška i čiji je zadatak pisanje biznis planova i financijskih projekcija.

Mladim ljudima u BiH koji razmišljaju ući u poduzetničke vode je poručio da što više rade na sebi, da se bore i da ostanu u svojoj državi koja ima potencijala, međutim svi zajedno se trebamo potruditi da nam bude bolje.

"Nitko nam ništa neće servirati, za sve se moramo sami izboriti", zaključio je Salkić.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 10 Listopad 2019 09:28
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!