HT Eronet i BH Telecom: Nisu našli odgovor na izazove s kojima se moderni operateri susreću

Već dugi niz godina bosanskohercegovački telekomunikacijski sektor susreće se s padom prihoda. Tako je i HT ERONET u prvih pola godine u gubitku od 2,5 milijuna maraka. Navode da su uzrok niz stvari koje nisu mogli predvidjeti planom, između ostaloga cijena licence za 4G mrežu.

”Vrlo nas je iznenadio vrtoglavi konačni iznos cijene licence koji iznosi 17,5 milijuna maraka i dodatnih 2,2 milijuna naknade za korištenje radiofrekvencijskog spektra”, kazala je Misijana Brkić-Milinković, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija HT ERONETА Međutim, do konca godine očekuju pozitivne rezultate.

”Do kraja godine, zahvaljujući aktivnostima koje poduzimamo i koje ćemo poduzeti, mi ćemo nadoknaditi ovaj minus”, objašnjava.

 Dobit u BH Telecomu također je u padu. 2018. godine iznosila je 57 milijuna maraka, što je znatno slabiji rezultat nego u istom razdoblju 2017. kada je dobit iznosila skoro 61 milijun.

”Ako govorimo o BH i HT-u, možemo reći da nisu našli odgovor na izazove s kojima se moderni operateri susreću”, govori za BHRT Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Podsjetimo, na zahtjev Federalne vlade, koja je većinski vlasnik oba operatera, krajem prošle godine provedena je dubinska analiza. Rezultati, međutim, zbog konkurencije nikada nisu objavljeni.

”Ako su menadžeri zaslužili, oni moraju dobiti bonuse, radnici plaće, ali moraju i građani dobiti usluge bolje kvalitete i po nižoj cijeni. Po ovome se vidi da naši operateri nisu u javnom vlasništvu, nego u grupno svojišnom vlasništvu”, govori Domljan.

Iz Vlade su još ranije kazali da im prodaja ovih operatera nije u interesu i da dubinska analiza, kako je većina mislila, ipak nije rađena zbog prodaje.

 
index Instagram400x230 youtube