Logo
Ispiši ovu stranicu

Poreznu kasu najviše pune uvoznici, turisti i dijaspora

Poreznu kasu najviše pune uvoznici, turisti i dijaspora

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH iz godine u godinu prikuplja mnogo veće prihode u odnosu na realan rast, dok je proizvodnja u BiH u padu.

Tako je, primjerice, prema podacima UNO, do kraja srpnja ove godine prikupljeno 4,6 milijardi maraka, odnosno 6,3 posto više nego u istom razdoblju lani, iako je u 2018. godini u odnosu na prethodnu bruto domaći proizvod BiH rastao po stopi od tri posto. Prvih sedam mjeseci nisu, međutim, jedino razdoblje rasta prikupljana neizravnih poreza.

Prošlog mjeseca UNO je izdao priopćenje o prihodima većim za devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. I u prva tri mjeseca prošle godine prihodi su bili značajno veći - čak deset posto je, prema podacima UNO, prikupljeno novca u odnosu na 2017. godinu.

Gotovo svako priopćenje UNO pokazuje značajno veće prihode u odnosu na prethodno razdoblje, pišu Nezavisne novine.

Miro Džakula, direktor UNO, u gotovo svakom intervjuu navodi veće prihode, govorio je i da UNO poduzima zakonske mjere kako bi se povećala naplata, što implicira da se u ranijem razdoblju nisu prikupljali svi porezi.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, kaže za Nezavisne da su za veće prihode u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani najzaslužniji uvoznici.

"Dio rasta prihoda zabilježen je zbog povećanja uvoza u BiH. Na uvoz se plaćaju uvozne dažbine i što je veća količina robe koja se uvozi, veća je i naplata uvoznih dažbina. Svakako je posebno važno naglasiti da smo zabilježili i rast prikupljenog poreza na dodanu vrijednost po osnovu predatih PDV prijava. To konkretno znači da je došlo i do blagog rasta unutarnjeg prometa dobara i usluga, odnosno porasta gospodarske aktivnosti unutar BiH", kaže Kovačević.

Ističe da je rast prihoda od neizravih poreza zabilježen po svim vrstama: PDV, trošarine, carina i putarina.

S Kovačevićem se slaže i Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci, ističući da su veći uvoz, dijaspora i rast broja dolazaka turista najzaslužniji za povećanje prihoda.

On kaže da ne isključuje mogućnost da je došlo i do bolje naplate ovih poreza, ali ne smatra da je veći dio rasta usljed bolje naplate prihoda.

"Došlo je do rasta osnovice na kojoj se obračunava PDV. Mnogo naših ljudi koji rade u inozemstvu je ovdje i troše svoj novac. Ne možemo reći da mi interno generiramo taj PDV unutar BiH, mi smo društvo ovisno od dijaspore i vanjskih faktora u toj mjeri da svaki oblik rasta prihoda ne možemo više vezati isključivo za našu proizvodnju", rekao je Radivojac.

On ne misli da je do rasta prihoda prethodnih godina dolazilo zbog boljih prikupljanja poreza jer, kako kaže, Zakon o PDV-u nije mijenjan od uvođenja UNO.

Dio povećanih prihoda on pripisuje i povećanju cijena pojedinih proizvoda, među kojima su nafta i naftni derivati.

Ono što Radivojac zamjera UNO je, kako je istakao, manjak fleksibilnosti kad je u pitanju povrat PDV-a.

"Uprava je jako stroga što se tiče povrata iz nekih svojih razloga, koji mogu biti opravdani, a imamo i te rokove, odnosno razdoblja uplate i otplate povrata poreznih davanja, a gospodarstvenici i tu imaju neke primjedbe. Pa ako već imamo rast naplate, mislim da tu treba ostaviti neki ispušni ventil", smatra on.

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!