Čeka nas vrhunac toplinskog vala, temperature do 40 stupnjeva!

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Prijepodne na području Krajine će biti pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37 , na jugu zemlje do 39 stupnjeva. Temperature zraka izmjerene u 08.00 sati (°C): Bjelašnica i Bugojno 17; Ivan-sedlo i Sokolac 18; Jajce 19; Bihać, Livno, Sarajevo i Srebrenica 20; Sanski Most 21; Gradačac, Grude i Tuzla 22; Banja Luka, Bijeljina, Brčko i Prijedor 23; Doboj 24, Ljubuški 25, Mostar i Neum 26 stupnjeva.

Velike vrućine najavljuje i poznati meteorolog Zoran Vakula za HRT.

"Nije li vam ovoga ljeta bilo dovoljno sunčanih i vrućih dana - u njima ćete u većini Hrvatske moći uživati - ili ih istrpjeti - do utorka, pri čemu će vrhunac vrućine u najviše krajeva biti u ponedjeljak. Najviša temperatura zraka uglavnom će biti oko 35 °C, a ponegdje i viša - osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vjerojatno već u nedjelju, te posebice u ponedjeljak biti i oko 40 °C! Mjestimice su mogući i novi rekordi - ne samo za kolovoz, nego čak i apsolutni. Aktivnosti na otvorenome smanjite na minimum i ne zaboravite na savjete stručnjaka, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Osim vrhunca vrućine, tijekom još sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom. Naravno, ponovno će biti i vrlo velika vjerojatnost mjestimičnog olujnog nevremena. Ni u nastavku novoga tjedna posvuda neće biti suho, ali hoće mnogima ugodnije i podnošljivije nego od nedjelje do utorka.

 
index Instagram400x230 youtube