Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna [foto]

Promatrajući i analizirajući brojne meteorološke i klimatološke parametre kroz godine u prošlosti, koji bi mogli imati sličnosti sa ovom godinom, ova stranica je odlučila objaviti sezonsku prognozu za predstojeću jesen.

TEMPERATURE!!

Kada se sve sabere vjerovatno će temperaturno biti normalna jesen, s tim da treba izdvojiti da bi u 9 mjesecu mogla “ zalutati “ još koja ljetna epizoda.

Također, područje istoka Balkana, kao i veći dio Srbije, sjeverne Makedonije, i Crne Gore bi vjerovatno mogli imati nešto topliju jesen, dok bi područje Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogli imati prosječan, lokalno hladniji ovaj dio godine.

Miholjskog ljeta će vjerovatno biti i ove godine, s tim da se ipak ne očekuje onakav kontinuitet lijepih dana u 10. mjesecu, kakav smo imali prošle godine.

OBORINE I VJETAR!!

Jadran, zatim zapad i jugozapad Bosne, i Hercegovine, gorsku i zapadnu Hrvatsku, Crnu Goru, jug Srbije i veći dio sjeverne Makedonije čeka aktivna jesen po pitanju oborina.

Ciklonski aktivnije Sredozemlje ponovno bi, posebno na Jadranu moglo donijeti enormne količine oborina, uz koje lokalno može biti bujičnih poplava.

Također bi postojale mogućnosti za izraženija grmljavinska nevremena uz jak i olujni vjetar i obilne pljuskove.

U ostatku regije očekuju se uglavnom prosječne oborine, s tim da bi recimo sjeverni dio Srbije, zatim središnji i istočni dio Hrvatske te sjeverni i sjeveroistočni dio Bosne mogli bi imati nešto sušniju u jesen nego je uobičajeno za ovo doba godine.

Što se tiče vjetra, o njegovom smjeru i jačini će svakako ovisiti razmještaj tlaka zraka nad Europom i Sredozemljem.

Međutim kako to često biva u jesensko doba godine, zasigurno će se upozoravati na jake i olujne udare južnog, jugoistočnog jugozapadnog, zatim sjevernog, sjeveroistočnog i sjeverozapadnog vjetra, osobito u drugome dijelu jeseni.

Mogućnosti za ozbiljnije hladne prodore, koji bi mogli donijeti prvi sniježne oborine u gorju postojale bi već od sredine, ili od kraja 10. mjeseca.

Opcija snježnih oborina u pojedinim nizinskim područjima regije postojala bi u 11. mjesecu.

Na kraju svakako treba kazati da su ovo dugoročne prognoze, koje mogu u sebi kriti itekakva iznenađenja.

Njih se može protumačiti kao pretpostavke, što bi se oko prilike moglo s vremenom događati tokom jeseni!?

Ne mora se ponavljati da su ovakve prognoze podložne izmjenama, i svakako ih se ne smije tumačiti kao nešto 100% sigurno, no one su za sve nas izazov, uz koji se vidi određeni napredak.

Na sve ekstremne vremenske situacije koje nam predstojeća jesen bude spremala, ova kao i druge stranice su spremne, tako da će se pravovremeno kao i do sada javnost upozoravati na opasne vremenske prilike koje budu regiji prijetile!!

 
index Instagram400x230 youtube