Gradnja mini hidrocentrala bila bi ‘zločin protiv čovječnosti’

Ekološka udruga “Majski cvijet” iz Mostara s lokalnom zajednicom vodi višegodišnju pravnu borbu zbog, kako tvrde, povrede procedura na lokalnoj, županijskoj i federalnoj razini, a povodom usvajanja regulacijskog plana Grada Mostara.

Cilj borbe je spriječavanje izgradnja mini hedrelektrana na Neretvi, na lokalitetu Bunski kanali, a sve navedeno bilo je povodom da aktivisti Majskog cvijeta na svojim stranicama pozovu građane Mostara i Bosne i Hercegovine da im se pridruže u njihovoj borbi.

Štand na Španjolskom

Volonteri su u sklopu akcije jučer na informativnom štandu na Španjolskom trgu upoznali građane Mostara, prije svega naselja Buna i Blagaj s, kako tvrde, proceduralnim propustima i neregularnostima koje su do danas učinjene u ovom slučaju.

Građanima su dostupni i materijali pomoću kojih se mogu informirati o dosadašnjim nastojanjima aktivista da zaustave procese ishodovanja dozvola potrebnih za izgradnju ovih objekata.

Ovdje smo da iskažemo nezadovoljstvo i da vlastima poručimo da nećemo odustati. Od nadležnih institucija ćemo tražiti preispitivanje koncesije, poručujemo im da nećemo odustati i da ćemo istrajati u naumu da se na Bunskim kanalima ništa ne gradi. Izgleda da u našoj državi pojedinci misle da mogu što požele, a ja podsjećam da su Kanali silom zakona zaštićeno podučje na kojem nikakva gradnja nije dozvoljena. Apelirat ćemo i dalje, tražeći javnu raspravu, te tražiti poništenje koncesije koja je nezakonita. Gradnja ovih objekata na lokalitetu Busnkih kanala bila bi zločin, a apsurdno bi bilo i da se pored takvog biljnog i životinjskog svijeta sve to uništiti i da pojedincu - izjavio je predsjednik Udruge Oliver Arapović.

Na pitanje zašto je Vlada HNŽ-a izdala koncesiju rekao je da ne može znati, jer se te informacije kriju od aktivista.

Jedan od građana Mostara s kojim smo jučer razgovarali rekao je da jedna vjetroelektrana kakva je nedavno otvorena na platou Podveležja proizvodi onoliko električne energije koliko i 45 mini hodroelektrana.

Tako bi nam uništili floru i faunu. I rijeke koje štite zakoni ove zemlje. Najsretniji bih bio kada se ovakvi objekti nikako ne bi gradili u BiH - rekao je za Dnevni list.

Uz aktiviste jučer je bio i Elvis Redžić – kandidat Prve stranke na nedavnim izborima u Mostaru.

Gradnja ovih objekata predstavljala bi zločin protiv čovječnosti. Utjecala bi lose na budućnost naše djece i punila džepove pojedinaca, kojima je samo lični profit u glavi. To je strašno - rekao je Redžić.

Informativni štand Majskog cvijeta već danas će preseliti prvo u naselje Buna, a zatim i u Blagaj, gdje će lokalno stanovništvo također imati priliku upoznati se sa svim problemima na koje volonteri skreću pozornost. Poručuju da će uz pomoć sugrađana koji im se danas priduže, te kasnije daju i svoj doprinos u daljnjoj borbi, uspjeti sačuvati jedan od najvrijednijih spomenika prirode u našoj zemlji.

Zakulisne radnje

Nevladini aktivisti ponovili su da je riječ o zaštićenom području, i to po više osnova, odnosno o prirodnom plodištu i matištu endemskih vrsta riba, a sami kanali i korito zaštićeno su područje po trećoj kategoriji. Ušće Bune također je zaštićeno.

Budući zid novosagrađenih objekata bi, tvrde, onemogućio migracije endemskih riba na putu ka mjestima matičnog mrijesta, što je i vjerojatni razlog zbog kojega su sarajevske sudije poništile raniju odluku o izdavanju okolinske dozvole koju je prethodno bilo odobrilo Federalno ministarstvo.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 26 Siječanj 2021 11:33
 
index Instagram400x230 youtube