Logo
Ispiši ovu stranicu

Izmjene ulica u BiH prema izraelskom Centru 'Yad Vashem'

Izmjene ulica u BiH prema izraelskom Centru 'Yad Vashem'

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PSBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržalo je zastupničku inicijativu Damira Arnauta o zamijeni spornih imena ulica i trgova kao i javnih institucija.

Predlaže se nadležnim institucijama entiteta, županija i općina u svim dijelovima BiH da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po osobama ili organizacijama koje su u bilo kojem trenutku surađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od Centra 'Yad Vashem', objavila je Fena.

Podsjećamo, Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PS BiH čine: predsjedateljica Alma Čolo, prvi zamjenik predsjedateljice Nikola Lovrinović, drugi zamjenik predsjedateljice Obren Petrović i članovi Zlatan Begić, Dragan Mektić, Nermin Nikšić, Nebojša Radmanović, Safet Softić i Borjana Krišto.

Prema podržanoj inicijativi, brišu se imena ulica, trgova i javnih institucija koja nose ime osoba koja su se u 2. svjetskom ratu našle na 'pogrešnim stranama', a mijenjaju se imenima koja odgovaraju izraelskom Centru 'Yad Vashem', dok izgleda da imena kao npr. prema mnogima jednog od najvećih svjetskih zločinaca i komunističkog diktatora Josipa Broza Tita i njegovih suradnika nisu sporna.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 11 Siječanj 2021 14:52
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!