Logo
Ispiši ovu stranicu

Mostarsko zadovoljavanje Željka Komšića: SIP odbio PMP i spasio koaliciju na državnoj razini

Mostarsko zadovoljavanje Željka Komšića: SIP odbio PMP i spasio koaliciju na državnoj razini

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu jučer su se ponovno prebrojavali glasački listići i nastojao ustvrditi rezultat izbora sa 16 redovnih biračkih mjesta u Mostaru.

Aktivnosti su sprovođene sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojom je naređeno da se izvrši ponovno brojanje listića i utvrde rezultati za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Glasovi su ponovno brojani za razinu gradske izborne jedinice-199 i to na biračkim mjestima 155A003 i 153A018 po kandidatima političkog subjekta BH Blok Mostar-SDP BiH, Naša stranka i na biračkom mjestu 153A019 po kandidatima političkog subjekta BH Blok Mostar-SDP BiH, Naša stranka i političkog subjekta Koalicija za Mostar.

Ponovno brojanje obavljeno je i za razinu izborne jedinice gradskog područja Stari Grad -na biračkom mjestu 155A013 po kandidatima političkog subjekta Prva mostarska partija i političkog subjekta Koalicija za Mostar 2020-SDA, SBB, DF, SBiH, BPS, kao i za gradsku izbornu jedinicu 199 na biračkim mjestima 152A003A, 154A002, 154A007A, 154A008B, 154A009, 155A002, 155A003, 155A008, 155A014, 155A019, 155A020, 155A021A i 155A023 po kandidatima političkog subjekta Koalicija za Mostar.

Isto se odnosi i za razinu izborne jedinice gradskog područja Jugoistok na biračkom mjestu 152A003A po kandidatima političkog subjekta Koalicija za Mostar, kao i za razinu izborne jedinice gradskog područja Sjever na biračkim mjestima 154A002, 154A007A, 154A009 i 154A008B po kandidatima političkog subjekta Koalicija za Mostar 2020-SDA, SBB, DF, SBiH, BPS.

Glasački listići kontrolirani su i za razinu izborne jedinice gradskog područja Stari Grad na biračkim mjestima 155A002, 155A003, 155A008, 155A014, 155A019, 155A020, 155A021A i 155A023 po kandidatima političkog subjekta Koalicija za Mostar.

Krađa u Starom gradu

Inače, mnogo prašine u Mostaru podiglo se posljednjih dana u Starom Gradu, s obzirom da su iz Prve mostarske partije u petak tvrdili kako su pokradeni za mandat, koji im je inače prema konačnim rezultatima izmakao za samo dva glasa. SIP, naveli su tog dana u pripćenju, nije želio reagirati na njihov prigovor koji se nije odnosio na novo brojanje, već na pogrešno popunjene formulare, na osnovu čega im je, kako kažu, mandat i izmakao.

U PMP-u kažu kako točno znaju na kojem biračkom mjestu su ostali zakinuti za četiri glasa, ali i da SIP na prigovor ipak nije reagirao, dok je kako kažu GIK tri dana ranije ustanovio nepravilnost.

Prvoj mostarskoj partiji odbijanjem prihgovora od strane SIP-a BiH nanesena je ogromna šteta. Smatramo da je ovo prevara kriminalnog dijela ovog povjerenstva. Iz priloženog se vidi da je pogrešno upisan rezultat na biračkom mjestu 155-A-019. Na zahtjev predsjednika Prve mostarske partije upućen predsjedniku Gradske izborne komisije Hilmi Đideliji, odobreno nam je da izvršimo uvid u zbrojni pregled podataka. Razlika u zvaničnim podacima SIP-a i zbirnog pregleda je četiri glasa u korist Prve mostarske partije što znači da smo izborili mandat u izbornoj jedinici Stari Grad, navedeno je u priopćenju PMP-a.

Vodeći ljudi ove partije kazali su nam da su već 4. siječnja, dan nakon što su objavljeni rezultati podnijeli prigovor, te da im je dan kasnije (5. siječnja) predsjednik GIK-a dao na uvid pregled podataka, potpisan od strane svih članova biračkog odbora na ovom mjestu, te da su se dodatno uvjerili da su pokradeni za četiri glasa.

Od SIP-a smo tražili samo da ispravi tu grešku. Nismo tražili nikakvo otvaranje kutije. Dužni smo ispraviti greške koje nas mogu koštati mandata, rekao je jedan od članova PMP-a za Dnevni list.

Traži se i uključivanje FUP-a

PMP je stoga potražio i pomoć FUP-a, a o svemu je obaviješen i OHR, te neka veleposlanstva u BiH. Rezigniran je tijekom jučerašnjeg dana bio i lider Partije Semir Drljević – Lovac.

Prema rezultatima glasova s vreće gdje mi imamo 23 glasa u SIP-u su unesena 22 glasa, dok na istom mjestu Koalicija za Mostar ima 266 upisanih glasova u SIP-u, a u vreći su bila 263 glasa. Dakle četiri glasa su pogrešno upisana, a nama je falio jedan glas za mandat, kazao je Drljević.

Tvrdi i kako je PMP-u ovom odlukom nanesena ogromna šteta i dodatno poljuljano povjerenje građana u funkcioniranje kompletnog sustava.

Iz priloženog se jasno vidi da su pogrešno upisali rezultate na biračkom mjestu 155A019. Time je naš mandat pripisan DF-u, odnosno Koaliciji za Mostar, tvrdio je Drljević, kazavši i kako je na njegov zahtjev Prva mostarska partija dobila odobrenje od predsjedniku Gradske izborne komisije Hilme Đidelije da izvrši uvid u pregled podataka.

Jučerašnje novo prebrojavanje koje nije bilo zaključeno do trenutka zaključenja ovog teksta, govorilo je i kako bi članica PMP-a Adela Gosto koja je ranije bila izborila mandat u Gradskom vijeću sa gradske liste BH bloka, bez istog ipak mogla ostati, te da će kako stvari stoje u Vijeće ipak kandidatkinja SDP-a s iste liste Emina Ćorić.

Naš Saša Đermanović je imao ogroman broj glasova na toj listi, ali nije prošao jer je Hrvat. Kako stvari stoje sada bez mandata ostaje i Adela Gosto. Sve ono na što smo se mi žalili ovih dana SIP je odbio. Sve je korumpirano. Mi nismo tražili brojanje. Javnosti se serviraju pogrešne informacije. Mi smo tražili da se ispravi pogrešan upis na osnovu čega bi nam pripao mandat koji smo zaslužili. Preostaje nam pravna bitka, iako iskreno u državu više ne vjerujem. Ovo je gotova priča. Ne znam ima li smisla ići dalje. Šest i pol godina smo radili, čekali, borili se i evo šta su nam uradili. Ubuduće s bilo kim iz Sarajeva nema razgovora. Sve je to isto, dodao je Drljević.

Idemo na sudove

Iz BH bloka je poručeno kako zbog očigledne krađe njihovih koalicijskih partnera neće biti razgovora s onima koji ih zagovaraju.

Pljačka stoljeća u režiji pojedinih članova SIP-a po političkom diktatu Koalicije za Mostar. U vreći jedni rezultati biračkog odbora, SIP objavio druge – oduzeli jedan glas PMP-u, dodali tri Koaliciji za Mostar. Dovoljno da PMP-u ukradu mandat, a zadovolje Željka Komšića. U ponedjeljak je PMP u zakonskom roku podnio prigovor kojim su tražili da se isprave podaci za biračko mjesto Brankovac 5 gdje je PMP na područnoj listi osvojio 23 glasa, a upisana su im 22, dok je Koalicija osvojila 263, a upisano im je 266 glasova. CIK je promijenio pravnu kvalifikaciju ovog prigovora, cijenio ga kao zahtjev za ponovno brojanje, te ga na kraju i odbio, a samo su trebali upisati stvarno stanje glasova. Sljedeći korak je Sud BiH što će ujedno biti test da se vidi da li je i ova instuticija pod političkom kontrolom. Ako jeste, morat ćemo po pravdu u Strasbourg. Na kraju, otimačima mandata poručujem da nema pregovora s onima koji nas kradu, poručio je predsjednik SDP-a Mostar Arman Zalihić.

Špekulira se da od krajnjeg ishoda mostarskih izbora ovisi dalja koalicija SDA i DF-a. O nezadovoljstvu Željka Komšića i namjeri da izađe iz priče zbog koje je pala takozvana Šestorka, mediji u Sarajevu špekuliraju već neko vrijeme, ali bi sve ipak moglo zavisiti od Mostara.

Podsjećamo, dva dana nakon izbora prema rezultatima dostupnim na stranicama SIP-a, činilo se da nijedan od kandidata Koalicije za Mostar koga je kandidirao DF neće ući u Gradsko vijeće, zbog čega je javno nezadovoljstvo izrazio prvi čovjek DF-a u HNŽ-u profesor Ahmed Džubur.

On je gostujući na FTV kazao kako će se DF o daljem participiranju u Koaliciji odrediti u narednim danima. Uslijedio je, bolje upućeni tvrde, poziv iz središnjice SDA u Sarajevu kojim je od mostarske organizacije zatraženo da se “mora pripaziti“ i DF, nakon čega je naglo porastao i broj preferencija jednog od kandidata u Starom Gradu.

Upravo bi ovaj kandidat ukoliko bi PMP-u pripao sporni mandat, ostao bez miesta u Gradskom vijeću.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!