Vozači, operateri u pozivnim centrima, građevinari… u BiH najtraženija zanimanja

Vozač, građevinski radnik, operater u pozivnom centru… zanimanja su koja su se 2020. godine našla na vrhu liste kada je riječ o najtraženijim zanimanjima.

Iako je sada već prošla godina sama po sebi specifična zbog pojave pandemije koronavirusa, što je dovelo do značajnog pada potražnje za radnicima, neka od zanimanja i dalje su bila jako tražena.

Posljednje istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici. Po potražnji slijede programeri i radnici u proizvodnji.

S liste najtraženijih zanimanja pandemija koronavirusa izbacila je prodavače, konobare i kuhare jer je sektor turizma i ugostiteljstva te maloprodaje pretrpio velike štete zbog zatvaranja objekata. A brojna istraživanja prethodno su i pokazala da je najveći broj osoba posao izgubio upravo u ovim dvama sektorima.

Tome svjedoče i podaci za prvo tromjesečje 2020. koji pokazuju da je u turizmu i ugostiteljstvu zabilježen prvo rast od tri posto, da bi u drugoj polovini ožujka i prvoj polovini travnja potonuo za 85 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostale kategorije koje su doživjele pad veći od 70 posto su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i financije, zdravstvo, ali i administrativne usluge.

Na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru jer su kontakt-centri nastavili s radom, pa čak i povećali broj zaposlenih jer se povećala potreba za podrškom korisnicima preko telefona i online. Istodobno, broj zainteresiranih za ovo zanimanje, gledajući prosječan broj prijava u istom razdoblju 2019. godine, također se značajno povećao.

“Promatrajući sve objavljene oglase na portalu MojPosao.ba u razdoblju pandemije, vidimo da se tržište rada drastično promijenilo. Prvo tromjesečje 2020. godine počelo je s manjim padom potražnje za radnicima od 17 posto, da bi taj pad već u ožujku iznosio 27 posto te da bi se u razdoblju pandemije potražnja za radnicima strmoglavila za više od 70 posto. Značajan pad zabilježen je u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama te građevinarstvu, gdje je čak zabilježen rast”, objasnila je ranije Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga portala MojPosao.ba.

No, iako je pandemija koronavirusa trenutačno izmijenila potrebe kada je riječ o nekim zanimanjima, potreba za radnicima određenih zanimanja, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, nije se drastično mijenjala. Tako su, prema podacima, kada je riječ o visokoobrazovanim osobama (VSS), najtraženija zvanja ona koja su vezana za IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine - specijalist.

Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su bili šivači, zavarivači, tesari, zidari i ličioci. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

 
index Instagram400x230 youtube