U Blagaju uginuo Luka, posljednji bjeloglavi sup u BiH

Jedini preostali bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini nazvan Luka uginuo je u Eko centru Blagaj.

Riječ je o lešinaru koji je u svibnju prošle godine iz Olova prebačen u kavez za supove u Blagaju u kojem su o njemu dalje brinuli članovi Omladinskog kluba “Novi val”, javlja Anadolu Agency (AA).

Njima su pripale i najveće zasluge za potpuni oporavak ptice koja je 5. rujna 2020. povodom međunarodnog dana lešinara bila puštena u prirodu, ali se i nakon kraćeg “izleta” vratila u Blagaj te i dalje boravila u istom kavezu.

U tom razdoblju zabilježeni su i epileptični napadi u trajanju od sedam dana, nakon čega je u suradnji s Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu grabljivica i veterinarima iz Srbije, ptica uspješno oporavljena.

Fondacija za zaštitu grabljivica u međuvremenu je pokrenula inicijativu za transport Luke u Srbiju, a trenutno je u tijeku izrada dodatne dokumentacije, na osnovu koje bi se uginula jedinka prebacila u zemlju svog porijekla, a s ciljem patoloških i toksikoloških analiza.

O ovom slučaju obaviještena su Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode. U Eko centru Blagaj tijekom utorka nisu mogli pretpostaviti što je stvarni uzrok smrti ptice, zahvalivši svima koji su pomagali tijekom procesa rehabilitacije i nedavnog puštanja ove ugrožene vrste.

 
index Instagram400x230 youtube