Poznato koliko kladionice duguju pu osnovu neplaćenog poreza

Kao što je poznato, već godinama se "lome koplja" oko inicijative da se oporezuju svi dobici ostvareni u kladionicama, a ne samo oni iznad 100 KM, kako je sada uređeno.

Lider među neplatišama

Da sve bude gore, čak i onaj porez kojeg prema važećim zakopnima moraju plaćati, kladioničari ne izmiruju. Prema podacima Porezne uprave, na dan 31. kolovoza ove godine, ukupna dugovanja kladionica po osnovu glavnice za neplaćeni porez iznose 30,5 milijuna maraka, a po osnovu zateznih kamata dodatnih 16 milijuna KM.

"Lider" po visini neplaćenog poreza je kladionica "Derby Bet Shop" iz Mostara, koja sama duguje skoro polovinu iznosa, odnosno oko 22 milijuna maraka. Ova kladionica predvodi, ujedno, i listu dužnika po osnovu glavnice, sa neplaćenim iznosom od 16 milijuna maraka.

Ipak, "rekorder" na listi dužnika po osnovu zatezne kamate je "Intersport" iz Mostara, sa blizu devet milijuna maraka duga. Ovome treba dodati još i blizu 10 milijuna maraka duga po osnovu glavnice, tako da ukupan dug "Intersporta" iznosi 18,8 milijuna KM.

Znači, od ukupno 46,5 milijuna maraka duga kladionica, samo njih dvije, "Derby Bet Shop" i "Intersport" duguju preko 40 milijuna KM. Više od milijun KM duga imaju još kladionice "Remi sportske kladionice" oz Tuzle, sa dugom od blizu 3,3 milijuna KM, te "Millenium" iz Ljubuškog, sa oko 1,5 milijuna KM duga.

Na dnu ove liste je kladionica "BH Play" iz Visokog, koja duguje manje od 10 tisuća maraka.

Zanimljivo je da je, od ukupno 18 dužnika, samo njih sedam platilo poreze za prošlu i ovu godinu. Ukupan dug ovih sedam kladionica je oko 390.000 KM.

Prihodi su milijunski

Vrijedi napomenuti da su kladionice u prošloj i ovoj godini uplatile više od 125 milijuna maraka poreza i drugih javnih prihoda i to 854 milijuna u prošloj i 41 milijun u ovoj godini. Najviše novca uplatila je kladionica "Premier World Sport" iz Ljubuškog, koja je platila 40 milijuna maraka poreza i drugih javnih prihoda i to 26 milijuna KM u prošloj i 14 milijuna KM u ovoj godini. Njihov ukupan dug po osnovu neplaćenog poreza inosi tek nešto više od 10.000 maraka.

U prošloj i prvih devet mjeseci ove godine ukupan prijavljeni promet kladionica u FBiH iznosio je 926 milijuna KM. Prema ovim pokazateljima, najveći promet je ostvarila upravo kladionica koja je platila najviše poreza, "Premier World Sport", blizu 370 milijuna KM.

U tijeku prošle godine kladionice su istvarile prihod od blizu 250 milijuna KM, piše poslovnojutro.com.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube