Digitalna transformacija obrazovanja - SUMIT održao online edukacije

Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) održao je pet online edukacija pod nazivom "Organizacija nastave u virtualnom okruženju - sustav Školarac“ za nastavnike škola u županijama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Iz ukupno 135 škola 1942 nastavnika iz Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske, Zeničko-dobojske, Središnje Bosne, Županije Posavske i Banja Luke sudjelovalo je na edukacijama koje su se održavale u razdoblju od 16. – 21. studenoga. Cilj edukacije je približiti nastavnicima mogućnosti Školarca kako bi ga koristili kao dodatak redovnoj          nastavi.

Aktivno sudjelovanje nastavnikai potpora predstavnika županija

U edukacijama su aktivno sudjelovali nastavnici Snježana Damjanović iz ŠC fra Martin Nedić iz Orašja, Branimir Sušac i Monika Pehar iz OŠ fra Didak Buntić iz Čitluka koji su svojim primjerima pokazali kako na dobar način koristiti Školarac kao dodatak redovnoj nastavi. Između ostalog na edukacijama su govorili i predstavnici županija, Središnje Bosne Ivica Augustinović, Zapadnohercegovačke Ana Kordić i Stipan Zovko, ravnatelj Zavoda za Školstvo Mostar Željko Ćorić tePavo Oršolić predstavnik Županije Posavske.

Istaknuta je važnost redovne nastavei prednosti korištenja digitalnih alata. Nastavnici su obaviješteni kako se ubrzo očekuje potpisivanje sporazuma sa Zapadnohercegovačkom i Županijom Središnja Bosna. Ranije su potpisani Sporazumi o uspostavi suradnje u digitalnoj transformaciji obrazovanja između Sveučilišta u Mostaru i Hercegbosanske i Posavske Županije.

Digitalna platforma Školarac

Školarac je online platforma koju je razvio SUMIT, a odobrena je od strane ministarstava za korištenje u svim školama koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku.  Na online edukaciji nastavnici su učili o organizaciji nastave, otvaranju i pohađanju e-kolegija, prezentaciji sadržaja te ostalih mogućnosti koje nudi školarac. Nastavnicima je objašnjen proces dizajniranja aktivnosti u virtualnom okruženju, odabir modela poučavanja te digitalnih tehnologija i alata kao podrške procesu učenja i poučavanja. Administracija u školarcu, upravljanje predmetima i upravljanje učenicima su također bile teme koje su bile sastavi dio održanih edukacija.Trenutno je otvoreno 7082 virtualna kolegija u Školarcu koje koristi 14134 korisnika od čega 2820 nastavnika.

Nastavak edukacija i procesa digitalne transformacije obrazovanja

„U protekla dva mjeseca u sklopu projekta digitalne transformacije obrazovanja, održane su edukacije za nastavnike i ravnatelje u kojima je prezentiran plan transformacija, anastavnici i ravnatelji su upoznati spojmovima eduID, eMatica, eDnevnik, Školarac i dr.Kroz cijeli proces transformacije bitnu ulogu ima 240 SUMIT koordinatora. Oni svakodnevnokoordiniraju aktivnosti između škola, ministarstava, zavoda i SUMIT-a. Veliki broj sudionika i uspjeh edukacija možemo zahvaliti dobroj komunikaciji s koordinatorima u županijama i školama“ – kazao je voditelj IT centra Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Tomislav Volarić

SUMIT nastavlja s organizacijom edukacija i daljnjim koracima u transformaciji obrazovanja. U prosincu će biti organizirana edukacija oeMatici u kojoj će se nastavnici koji su i razrednici obučiti za ispis uvjerenja o uspjehu učenika na polugodištu i pripremiti za uvođenje eDnevnika u drugom polugodištu.

SUMIT nudi razne usluge školama koje možete pogledati na poveznici https://skole.sum.ba/

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Studeni 2020 12:09
 
index Instagram400x230 youtube