'Nekontrolirano upravljanje hidroelektranom “Peć Mlini” dovodi u pitanje ukupno stanje ribljeg fonda'

U Općini Grude održana je 2. radionica s ribarskim udruženjima u sklopu projekta: “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina”, u organizaciji Regionalnog Resursnog Centra/ReReC i financijsku potporu CEPF-a (Critical Ecosystem Partnership Fund).

Članovi ŠRD “AMUR” Grude upoznati su s KBA područjima (ključna područja biološke raznolikosti) na području BiH, a riječni tok Tihaljine s Imotsko-bekijskim poljem se također nalazi među njima.

”Pravo korištenja ribljeg fonda na području ribolovne zone općine Grude nema pravnog i ovlaštenog koncesionara. Nepostojanje prava raspolaganja ribljim fondom dovelo je članove ŠRD “AMUR” Grude u nezavidnu poziciju da se teško nose sa svim problemima koji se događaju na ribolovnoj zoni. Nekontrolirano upravljanje vodnim resursom od strane hidroelektrane “Peć Mlini” dovodi u pitanje ukupno stanje ribljeg fonda i vrsta koje nastanjuju ove ribolovne vode. Isušivanje jezera Nuga i presušivanje dijela riječnog toka Tihaljine dovelo je do pomora ribe, što ima dalekosežne posljedice za cijeli riječni ekosustav”, navedeno je na radionici.

Istaknuto je kako je pri tome dovedeno u pitanje opstanak ukupnog ribljeg fonda, a posebno rijetkih i globalno ugroženih vrsta koje su predmet projekta.

”Imotska gaovica (Delminichthys adspersus) samo je jedna od globalno ugroženih vrsta riba koja nastanjuje vode Vrljike, Matice i Tihaljine te kao takva traži sustavnu i učinkovitu zaštitu. Nepoštivanje vodnog režima i ekoloških protjecaja te prisutnost nezakonitog ribolova samo su neki od problema s kojima se suočavaju članovi ŠRD “AMUR” Grude”, pručeno je s radionice.

Sudionici radionice su se složili da se uloži dodatni napor u dobivanju prava na ribolovne vode, izradi ribarske osnove, zajedničkog djelovanja na sprječavanju krivolova, izradi akcijskog plana zaštite i očuvanje ukupnog ribljeg fonda na cijelom području, uz ostvarivanje suradnje s ribarskim udruženjima u Republici Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva radionice je podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, te stvorili preduvjeti za učinkovitiju zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovne zone Grude.

Kroz interaktivni rad sudionicima radionice približila se aktualna problematika zaštite i očuvanja slatkovodnih ekosustava s osvrtom na globalno ugrožene vrste riba, pri čemu se ukazala mogućnosti zajedničke suradnje športskih udruženja, NVO-a, javnih poduzeća i općine na predmetnom KBA za prijavu i provedbu projekta prekogranične suradnje.

 
index Instagram400x230 youtube