Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatske stranke neće imati niti jednog vijećnika u tri većinski bošnjačke županije

Hrvatske stranke neće imati niti jednog vijećnika u tri većinski bošnjačke županije

Hrvatske političke stranke neće imati niti jednog vijećnika u gradskim i općinskim vijećima u trima županijama s većinskim bošnjačkim stanovništvom što govori o razmjerima etničkog čišćenja nad Hrvatima.

To su Unsko-sanska i Bosansko podrinjska županija te Županija Sarajevo, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) zajedničku listu za gradsko vijeće Bihaća (USŽ) imali su HDZ BiH i HDZ 1990, a osvojili su 381 glas (1,85%) što je daleko ispod 3°% koliko iznosi izborni prag. U ostalim općinama ove županije hrvatske političke stranke nisu imale svoje kandidate.

U Bosansko-podrinjskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2013. godine žive samo 24 Hrvata te ovdje stranke s hrvatskim predznakom uopće nisu nastupile na izborima.

Od devet općina u Županiji Sarajevo (četiri sarajevske gradske općine te pet susjednih općina) hrvatske stranke nisu bile ni blizu prelaska propisanog izbornog praga. Jedini iole ozbiljniji rezultat ostvarila je lista HDZ-a BiH u sarajevskoj općini Novo Sarajevo gdje prema do sada obrađenim podacima imaju 261 glas (1,29 %) što je ipak daleko od izbornog praga od tri posto.

Ovdje treba napomenuti da su HDZ 1990, Čapljinska neovisna stranka i HSP BiH u nekoliko općina ŽS na svojim listama imale kandidate bošnjačke nacionalnosti.

Iz ovoga je vidljivo da su u USŽ i ŽS Hrvati svedeni na razinu statističke pogreške, dok ih u BPŽ ni prije rata nije bilo. Unatoč gore prikazanome, iz ove tri dominantno bošnjačke županije nakon izbora 2018. godine izabrana su tri izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. To su Bošnjaci Anel Šahinović (USŽ) i Edim Fejzić (BPŽ) koji su se izjasnili kao Hrvati te Damir Marjenović koji je u Skupštinu ŽS, iz koje je delegiran, izabran dominantno bošnjačkim glasovima.

Kompariramo li rezultate nedjeljnih lokalnih izbora s uputstvom SIP-a o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH prema koje se iz svake županije mora izabrati jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak ako je izabran u skupštinu županije dolazimo do jednog jako bitnog zaključka. Naime, ovime se još bolje vidi da je to uputstvo protuustavno jer nije u korelaciji s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama (domovi naroda Parlamenta FBiH i BiH te Predsjedništvo BiH).

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!