Logo
Ispiši ovu stranicu

MUP ŽZH najavio pojačane kontrole na cestama do travnja 2021, naglasak na zimskoj opremi

MUP ŽZH najavio pojačane kontrole na cestama do travnja 2021, naglasak na zimskoj opremi

Sektor uniformirane policije MUP-a ŽZH je zaveo Županijsku preventivno – represivnu akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom “Zima 2020/2021” s ciljem pojačane aktivnosti uniformirane policije na cestama u ŽZH, djelujući preventivno.

Istaknuli su kako žele vozačima motornih vozila skrenuti pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja, a prekršitelje i ponavljače u činjenu prometnih prekršaja sankcionirati primjenom kaznenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH.

Akcija će trajati od 15. studenog 2020. godine do 15. travnja 2021. godine.

Tijekom akcije, policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH će posebno pozornost obratiti na prekršitelje težih prometnih prekršaja, kao što su:

-Upravljanje vozilom koje ne posjeduje potrebnu zimsku opremu, sukladno Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima;
-Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola;
-Upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje;
-Prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila;
-Upravljanje neregistriranim vozilom.
-Za vrijeme trajanja akcije sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu bez obzira na vremenske uvjete, s tim što se pod zimskom opremom podrazumijeva slijedeće:
-Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:

Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.
Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

-Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
-kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
-kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
-kada pada kiša i ledi se na kolniku,
-kada je kolnik zaleđen.

Zakonskim odredbama je propisano da se motorna vozila, koja su u navedenom razdoblju zatečena u prometu bez zimske opreme, isključuju iz prometa, a vozačima se izriču propisane novčane kazne.
Također, kada je riječ o vozilima koja su u vlasništvu pravnih osoba (poduzeća, itd.), osim vozačima kazne se izriču i pravnoj osobi, kao i odgovornoj fizičkoj osobi.

Pojačanim policijskim mjerama i aktivnostima, posebno na mjestima gdje se najčešće pojavljuju zimski uvjeti na cesti (snijeg, ledena kiša, led), očekuje se smanjenje broja prometnih prekršaja, s tim da će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

Apeliramo na vozače da se odgovorno ponašaju u prometu, kako bismo u što je moguće većoj mjeri izbjegli neželjene posljedice (prometne nesreće, zastoje u prometu kod zimskih uvjeta vožnje itd.), navodi se u priopćenju.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!