Senzacionalno otkriće kod Ravnog: Otkrivena ploča oltarne pregrade iz 9. stoljeća

U Zavali, općina Ravno, otkrivena je ploča oltarne pregrade iz 9. stoljeća.

Taj vrijedni nalaz plod je višegodišnjeg istraživačkog rada arheologinje Snježane Vasilj, na lokalitetu Crkvina. U srijedu, 22. listopada, prilikom nadzora konzervatorskih radova na prostoru male crkve, arheologinja Vasilj je otkrila ploču, oltarne pregrade, sa zanimljivim kršćanskim motivom – ptice s oreolom i reljefom u frizu.

Govoreći o tom vrijednom nalazu arheologinja Snježana Vasilj, u izjavi za Radiopostaju Čapljina uz ostalo je rekla:

„Tijek istraživanja pokazao je da se radi o lokalitetu iz perioda romanike. Najstarija otkrivena crkva je trodjela, upravo iz tog razdoblja, a to je deveto stoljeće. Iz nekog razloga ona je srušena i na njezinom mjestu je izgrađena manja, jednoapsidalna crkva. Po stećcima koji su nalegli na ruševine te jednoapsidalne (druge) crkve, znamo kojem razdoblju pripada. Stećci su iskorišteni i za zidove najmlađe, treće crkve koja ne može biti starija od početka šesnaestog stoljeća. Upravo stećci ukazuju da je to vrijeme s kraja petnaestog stoljeća što potvrđuje i prikaz štita sa sedlom na jednom od tih stećaka“.

Valja istaknuti da je troapsidalna crkva u Zavali, do sada, jedinstven nalaz u Bosni i Hercegovini!

Arheološki radovi u Zavali obavljeni su u suradnji općine Ravno i Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo su ovi radovi koji su doveli do vrijednog nalaza, pokazatelj kako se s malo dobre volje, mogu organizirati arheološka istraživanja, koji su u ovom slučaju dovela do vrijednog otkrića.

 

 
index Instagram400x230 youtube