Ekolozi tužili BiH zbog Neretve: Sačuvati prirodni dragulj Balkana

Centar za životnu sredinu s još nekoliko ekoloških organizacija podnio je žalbu protiv Bosne i Hercegovine Tajništvu Bernske konvencije o zaštiti europskih divljih životinja i prirodnih staništa zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretve od planiranih osam hidroenergetskih objekata.

- Planirani projekti na ovom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sustav od sedam manjih hidroelektrana koje čine hidroeneregetski sustav (HES) Gornja Neretva. Ove hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke – dionice od oko 30 km – u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi - navodi se u priopćenju.

Ova žalba je uslijedila nakon žalbe koju je ova grupa organizacija podnijela ranije ove godine Tajništvu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za ove projekte.

- Gornji tok rijeke Neretve prirodni je dragulj Balkana. Sa okolnim netaknutim šumama, čini područje divljine koje je bez premca u Europi. Hidroenergetski projekti ne bi samo uništili ovaj ekosustav, već bi i Bosna i Hercegovina prekršila ratificirane međunarodne sporazume. Zbog toga podnosimo ovu žalbu - naglasio je Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe iz Riverwatcha.

 
index Instagram400x230 youtube