Logo
Ispiši ovu stranicu

Do 50 stipendija godišnje za studente iz BiH koji žele studirati u Mađarskoj

Do 50 stipendija godišnje za studente iz BiH koji žele studirati u Mađarskoj

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o suradnji u okviru Programa Stipendijum hungarikum (Stipendium Hungaricum) za period 2020 - 2022. godine, kojim se jačaju prijateljski bilateralni odnosi te promovira suradnja u oblasti visokog obrazovanja.

Zaključivanjem ovog memorandum omogućava se bosanskohercegovačkim studentima da dobiju stipendije i studiraju u Mađarskoj i to do 50 stipendija godišnje, od kojih su 40 za osnovne i postdiplomske studije u oblasti poljoprivrede i prirodnih znanosti, odnosno tehničkih i ekonomskih znanosti. Pet stipendija planirano je za doktorske studije u bilo kojoj oblasti i isto toliko za integrirane master studije u oblasti medicine.

Memorandumom se omogućava da mađarski studenti nastave studiranje u BiH pod uvjetima utvrđenim u okviru CEEPUS programa.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!