Logo
Ispiši ovu stranicu

Živko Budimir: ‘Razočaran sam u institucije gdje poslušnici izvršavaju naloge političkih moćnika’

Živko Budimir: ‘Razočaran sam u institucije gdje poslušnici izvršavaju naloge političkih moćnika’

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i pravomoćno ga oslobodio svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju.

Sud je odbio kao neosnovanu žalbu županijskog tužitelja i potvrdio raniju presudu Općinskog suda u Sarajevu. Općinski sud je u srpnju prošle godine prvostupanjskom presudom oslobodio Budimira optužbi da je zloupotrijebio položaj predsjednika FBiH.

Razočaran institucijama

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Sarajevu, bivši predsjednik FBiH oslobođen je svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju.

Bivši predsjednik Federacije BiH i general HV-a, Živko Budimir, za Dnevni list je komentirao oslobađajuću presudu nakon skoro sedam godina sudske bitke.

“Nakon objave ove informacije u medijima cijeli dan primam čestitke. Možda sam najljepši komentar dobio od supruge jednog mog dobrog prijatelja iz Fojnice koja je kazala da ovo nije samo moja pobjeda nego svjetlo i nada da postoje ljudi koji postupaju u skladu sa istinom i pravdom”, kazao je Budimir.

On je, nadalje, rekao da je od početka bio svjestan svoje nevinosti, ali i da je bio svjestan političke konotacije.

“Od prvog dana, samog uhićenja, pritvaranja, podizanja optužnice i suđenja bio sam svjestan da sam optužen za nešto što nisam počinio. Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati ništa od onoga za što me je teretilo. Međutim, postojala je zebnja jer, kako sam znao da je optužba bila politički motivirana, tako je i postojala zebnja da bude politički motivirana i presuda. No, to se nije dogodilo”, rekao je on.

Budimir je izjavio i kako je najviše razočaran institucijama u BiH.

“Najviše sam se razočarao u institucije ove zemlje. Ovakve institucije ove države su najveće zlo jer su u njih politički moćnici ugradili svoje poslušnice i poslušnike koji izvršavaju njihove naloge ne mareći za posljedice, kako po društvo, tako i po osobu koja je u žrtva takvih naloga”, zaključio je on.

Spektakularno uhićenje

Budimir je bio optužen da je od 2011. do 2013. godine sebi i drugima pribavio korist, da je primio dar i protuzakonito posredovao u zapošljavanju. Tada je postupajuća sutkinja Merima Bilić Kurtović rekla kako su tijekom postupka saslušani mnogi svjedoci i pregledani mnogi dokazi, ali da nije bilo dokaza, kako materijalnih, tako i personalnih koji bi optuženog doveli u svezu s kaznenim djelom.

Podsjetimo da je, kao predsjednik FBiH, Živko Budimir uhićen u spektakularnoj akciji za javnost pred kamerama brojnih medija te pritvoren pod sumnjom primanja mita prilikom davanja pomilovanja.

Međutim, nakon jednomjesečnog pritvora pušten je da se brani sa slobode. Čak i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tada je izjavio da je “začuđen načinom uhićenja”.

“Malo sam začuđen načinom na koji je Budimir uhićen. Mislim da je ondje (u trenutku uhićenja) bilo 20-30 kamera i to je malo neobično”, kazao je Inzko ipak dodajući kako je “važno da nadležna tijela rade svoj posao”.

U studenome 2013. Tužiteljstvo BiH potvrdilo je optužnicu protiv Budimira i njegovih suradnika. I u drugom slučaju, zbog nezakonitog nošenja oružja, pravomoćno je oslobođen od bilo kakve krivnje. Tog 26. travnja, osim Budimira, uhićen je i njegov savjetnik i brigadir HV-a Petar Barišić i još 18 osoba.

Nakon puštanja iz pritvora Budimir je odradio svoj predsjednički mandat kao da se ništa nije dogodilo.

Kada smo već kod Budimira, dobro je prisjetiti se da je, zbog političke krize prouzročene nemogućnošću sastavljanja vlade, koja je trajala između listopada 2010. i ožujka 2011. stvorena koalicijska vlada, tzv. ‘Platforma’, između SDP-a BiH, SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a. Budimir je tom prilikom izabran za predsjednika Federacije BiH kao član HSP BiH.

U veljači 2012. Budimir ulazi u sukob s federalnim ministrom branitelja, Zukanom Helezom. Sukob je izbio zbog Zakona o reviziji koji je izazvao krizu vlasti. Zakon o reviziji bio je okarakteriziran kao povijesno revizionistički, a s njim se ciljalo da se obesprave veterani HVO-a, a u prvom redu zatvorenici logora pod zapovjedništvom Armije BiH.

U prosincu 2012. Zakon o reviziji je proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda FBiH upravo po osnovi Budimirove tužbe, što je bila velika pobjeda za pripadnike HVO-a. Šokantna i zabrinjavajuća činjenica je da braniteljske udruge nisu uputile notu potpore i odobravanja Budimiru zbog ove odluke Ustavnog suda, što dovodi u pitanje njihovu neovisnost spram političkog utjecaja.

No, nakon kratkotrajnog i samostalnog ulaska u politiku, osnivanjem Stranke pravde i povjerenja (SPP) 2013. godine, te slabih izbornih rezultata na izborima, Budimir danas nije politički aktivan

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!