Ljubuški i ŽZH pomažu potpomognutu oplodnju, primjena zakona FBiH još na čekanju [video]

Porazne statistike potvrđuju da se godinama u Bosni i Hercegovini rađa sve manje djece. Stručnjaci kažu da je za to kriva loša ekonomska situacija i odlazak mladih, ali i neplodnost s kojom se suočava sve veći broj parova.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na razini Federacije Bosne i Hercegovine donesen je još 2018. godine, ali primjene ni dvije godine poslije nema.

Svi rokovi za početak primjene zakona su probijeni, ali iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju kako su u prethodnom razdoblju donesene Smjernice za liječenje neplodnosti, te izrađeni i objavljeni svi pravilnici predviđeni Zakonom.

Nakon što lista ovlaštenih zdravstvenih ustanova bude objavljena, na redu su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja koji mogu ući u ugovorni odnos sa verificiranom ustanovom i početi sa pružanjem usluga medicinski potpomognute oplodnje na teret države. Dok se puževim korakom zakon stavlja u primjenu, parovi su prepušteni sami sebi. Trnovit put prošla je i mlada Ljubušanka Anđelka Tolj koja je nakon uspješne medicinski potpomognute oplodnje odlučila osnovati udrugu za pomoć parovima koji prolaze isto.

ANĐELKA TOLJ, predsjednica Udruženja “Želim postati majka”

“Prvi postupak bio je neuspješan, drugi isto tako i nakon trećeg sam se ostvarila kao majka. Dobila sam djevojčicu koja sada ima 4 godine. I ovo sve što sam proživjela stvarno ne bih voljela da niko proživi jer je jako bolno i teško. Kad sam to sve prošla odlučila sam da osnujem udrugu i da parovi pričaju o ovoj bolesti današnjice.”

Jedan postupak u prosjeku košta od 5 do 7 tisuća KM. Dok se čeka primjena federalnog zakona neke općine i gradovi nude individualnu pomoć. Jedan od njih je i grad Ljubuški.

VEDRAN MARKOTIĆ, v. d. gradonačelnika Ljubuškog

“Naša županija već pomaže nekim iznosom preko ZZO i mi ćemo se u suradnji s njima i svim relevantnim institucijama u dogovoru s njima predvidjeti neka sredstva.Sveučilišna klinička bolnica Mostar radi na osposobljavanju odjela koji bi se u budućnosti bavio medicinski potpomognutom oplodnjom”.

VAJDANA TOMIĆ, šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo SKB Mostar

“Prostor smo već definirali i u ovoj godini imamo već prvu subspecijalizanticu iz humane reprodukcije ginekološke endokrinologije.Planiramo nabavku opreme. Problem neplodnosti je čest problem i mi gotovo svakodnevno imamo pacijentice sa tim problemom”.

Stvari bi se uskoro trebale pomjeriti sa mrtve tačke, ipak nedovoljno brzo za parove kojima je svaki mjesec u utrci za roditeljstvo dragocjen, a možda i presudan.

 
index Instagram400x230 youtube