BiH nabavlja testove koji otkrivaju ima li netko gripu ili koronavirus

Iako se nadležni pozivaju na postupno poboljšanje epidemiološke situacije posljednjih dana, ipak većina strahuje kako će koronavirus ponašati kada se sudari s virusom gripe.

No, izostaje pravovremena reakcija, ako uzmemo u obzir da cjepivo još nije dostupno u Bosni i Hercegovini. S druge strane, većina građana kaže kako se neće cijepiti.

U jeku pandemije korona virusa, zdravstvene institucije pred novim su izazovom. Osigurati dovoljne količine cjepiva protiv sezonskog gripa. Građani u dilemi - cjepiti se ili ne.
Većina ne planira cjepljenje, javlja N1.

Cjepljenje u susjednoj Srbiji počelo je prije četiri dana, zainteresirani u BiH na cjepivo će čekati još mjesec. Naručenih 75.000 bit će raspoređene, jedna trećina RS-u, a dvije FBiH. Dio će se naći i u slobodnoj prodaji.

"Mi možemo govoriti kako smo ove godine naručili sedamdeset posto više cjepiva nego prošle godine. Moramo biti svjesni da je cjepivo za gripu neobavezno cjepivo, kupovati cjepivo, a da u velikoj mjeri ne budu primjenjene nema smisla", zaključuje Goran Čerkez, Ministarstva zdravstva FBiH.

Plan je i nabavka testova koji su u mogućnosti diferencirati gripu od koronavirusa. Njime bi se testirali samo oni slučajevi kod kojih doktori imaju dilemu. Epidemiolozi se nadaju malom broju takvih slučajeva.

"Sve ove mjere kojih se pridržavamo - nošenje maske, držanje distance, pranje ruku, provjetravanje su iste preventivne mjere koje su učinkovite kada je riječ o gripi. Čile, Južnoafrička Republika, Australija - to su sve zemlje kod kojih je zabilježena mala aktivnost gripe", otkriva Sanjin Musa, epidemiolog.

Ciljne grupe su i ovaj put starija populacija, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, a cilj je između ostalog izbjeći mogućnost duplog zaražavanja, gripom i koronavirusom.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube