Logo
Ispiši ovu stranicu

Gdje su novci?: Prikupljeno 1,6 milijardi maraka od trošarina, a ceste u nikad gorem stanju

Gdje su novci?: Prikupljeno 1,6 milijardi maraka od trošarina, a ceste u nikad gorem stanju

Zagovornici povećanja trošarina kleli su se u sve i svašta da će na taj način prikupljeni novac biti trošen namjenski, odnosno isključivo u svrhu izgradnje cesta.

Davana su jamstva, doduše ispostavit će se bez ikakvog pokrića, da tim novcem neće biti krpljene proračunske rupe i da će žitelji vidjeti korist od toga što im je u to vrijeme taj namet povećan za 15 feninga, piše Fokus.ba.

Od građana BiH prikupljeno je više od milijardu i šesto osamdeset i osam milijuna maraka od trošarina na naftu i naftne derivate, cestarina za izgradnju autoputova i putarina za izgradnju puteva u posljednjih godinu i pol.

Ovo je podatak Uprave za neizravno oporezivanje BiH koji su kao odgovor na zastupničko pitanje dostavili zastupnici Naše stranke Mirjani Marinković-Lepić.

Od nešto više od 1,6 milijardi maraka čak 759.253.659,77 maraka naplaćeno je u 2019. i prvih šest mjeseci 2020. prihoda od trošarina na naftu i naftne derivate, dok je za isto razdoblje naplaćeno 580.830.713,74 maraka od cestarina za izgradnju autcesta, a 348.125.629,41 maraka od cestarina za izgradnju cesta.

No, zastupnica Marinković-Lepić na drugi dio pitanja, a koji se odnosi na to za koju namjenu su utrošena prikupljena sredstva, ukoliko želi dobiti odgovor, morat će se obratiti Vijeću ministara, entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta.

Naime, kako su i pojasnili iz UNO BiH, ta uprava nadležna je samo za raspodjelu sredstava, a kako ih vlasti troše, oni to ne znaju.

Inače, kada je usvajan set zakona o trošarinama i to u prosincu 2017., a čemu je prethodio pravi politički rat između onih koji su podržavali povećanje trošarina na gorivo i onih koji su mu se protivili, zagovornici povećanja trošarina kleli su se u sve i svašta da će na taj način prikupljeni novac biti trošen namjenski, odnosno isključivo u svrhu izgradnje cesta.

Davana su jamstva, doduše ispostavit će se bez ikakvog pokrića da tim novcem neće biti krpljene proračunskih rupe i da će žitelji vidjeti korist od toga što im je u to vrijeme taj namet povećan za 15 feninga. U to vrijeme pred kraj mandata tadašnjeg saziva Parlamenta BiH podržan je i prijedlog da se formira parlamentarno povjerenstvo koja će svaka tri mjeseca pratiti utrošak sredstava na računu prikupljenom od trošarina.

Sve je ostalo ‘mrtvo slovo na papiru’ i prošle su skoro tri godine, a ne zna se kako se taj i novac od cestarina uistinu troši. Ono što se zna, to je da se zasigurno ne troši na ceste.

Podsjećamo, prema podacima UNOBiH u razdoblju od 2006. do danas po osnovu trošarina i putarina prikupljeno je ukupno oko 12 milijardi maraka. Skoro sav taj novac UNO je doznačila državnoj i entitetskoj razini vlasti, te Brčko distriktu. Račun o tome kako se trošio novca žitelja do sada nitko nije podnio.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!