Bez novosti u istrazi o smrti Lane Bijedić?

Ni nakon deset mjeseci, koliko je proteklo od misteriozne smrti mlade Mostarke, nesuđene brucošice Lane Bijedić (19), nema pomaka u istrazi ovog slučaja koji je potresao cijeli regiju, piše u petak Avaz.


Potvrdio je to u četvrtak šef policije Zapadnohercegovačke županije Milan Galić, kazavši da se i dalje vrše istražne radnje u ovom slučaju koji se vodi kao ubojstvo.

''Radi se o vrlo složenom djelu i izuzetno teškom slučaju, gdje ne bismo smjeli, da tako kažem, brzati. Nastojimo rasvijetliti sve činjenice i kompletnu istragu vodimo pod nadzorom Tužiteljstva'', kratko je kazao Galić.

Iako su odgovore željeli dobiti i u Tužiteljstvu ŽZH, Josip Aničić, jedan od tužitelja u ovom slučaju, u četvrtak piše Avaz, zbog prezauzetosti, kako je naveo, nije mogao izaći ususret. Iz ove pravosudne institucije su ranije za taj list kazali da će pristupiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj novoj analizi svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te detaljnom pregledu iskaza svih do sada nešto više od 60 saslušanih svjedoka, a najavljivali su i svojevrsnu rekonstrukciju na licu mjesta.

Tijelo Lane Bijedić, podsjećaju, lokalni ribar uočio je 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Tog dana njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, nakon što joj se kćerka, koja je u poslijepodnevnim satima trebala otputovati u Sarajevo na studij, nije javljala na telefonske pozive.

Nesretna djevojka je u prijepodnevnim satima majci kazala da će s prijateljicom otići na kavu, ali se, iz potpuno nepoznatih razloga, autobusom iz Mostara zaputila u Čapljinu, što je otkriveno snimcima s nadzornih kamera. S Autobusne stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag. Zanimljivo je da je njeno kretanje zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno.

Obdukcijski nalaz je pokazao, kako je to odmah izneseno iz Tužiteljstva ZHK, da je nesretna djevojka izudarana, davljena i bačena u rijeku. Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjećaju, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, bili su praktično beskorisni, piše Avaz.

 
index Instagram400x230 youtube