37-godišnjak preminuo od posljedica korone: 11 smrtnih slučajeva, 377 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata evidentirano još 11 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom. Preminulo je 10 osoba u Federaciji BiH i jedna u Republici Srpskoj. Prisustvo novog virusa SARS-Cov-2 potvrđeno je kod još 377 osoba.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 pozitivan na SARS-CoV-2.

Tijekom proteklog dana, preminulo je pet osoba, muškarac iz Sarajeva (1983.), žena iz Sarajeva (1929), žena iz Kalesije (1953), žena iz Lukavca z (1940) i jedna žena iz Tuzle (1935).

Osoba rođena 1983. godine, koja nije imala drugih oboljenja, preminula je od posljedica virusa korona, rekla je Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ona je za N1 rekla da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ističući da je u protekla 24 sata analizirano 375 uzoraka, a najveći broj novozaraženih je u Sarajevu 167.

U posljednja 24 sata u FBiH evidentirano je još pet smrtnih slučajeva u periodu od 30. srpnjado 2. kolovoza, a radi se o osobama iz Mostara, Visokog, Gračanice, Zenice i Žepča.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 89 551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7517 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3782 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3557 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Od 178 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 114 osoba je muškog i 64 ženskog spola, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U RS-u 76 novozaraženih i jedan smrtni slučaj. U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 506 laboratorijskih uzoraka, a evidentirano je još 76 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema mjestu prebivališta 11 osoba je iz Banjaluke, devet iz Zvornika, po pet osoba je iz Bijeljine i Prnjavora, po četiri osobe iz Gradiške, Mrkonjić Grada, Rogatice i Han Pijeska, po tri osobe su iz Istočne Ilidže, Kotor Varoša, Laktaša, Foče i Čelinca, po dvije su iz Јezera, Pala i Prijedora i po jedna osoba je iz Bratunca, Istočnog Starog Grada, Kneževa, Kozarske Dubice, Osmaka, Rudog, Sokoca, Srebrenice i Ugljevika.

Registriran je i jedan smrtni slučaj. V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković rekao je na press konferenciji da je pogoršana epidemiološka situacija u ovom bh. entitetu.

On je još jednom pozvao građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera.

“Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna iako je u posljednjih nekoliko dana došlo do pada broja zaraženih, ali je bitno da se ovaj trend nastavi”, napomenuo je Zeljković. Dodao je da je do sada u Republici Srpskoj prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 5.136 osoba, a preminule su 183 osobe.

 
index Instagram400x230 youtube