Logo
Ispiši ovu stranicu

U FBiH ukinuta mjera neposredne kontrole cijena goriva

U FBiH ukinuta mjera neposredne kontrole cijena goriva

Vlada Federacije BiH je na 178. hitnoj telefonskoj sjednici održanoj u četvrtak izmijenila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom prestaje vrijediti odluka o utvrđivanju marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 9. travnja 2020. godine donijela Odluku o dopuni Odluke o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH, a dopuna se odnosila na utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Cilj donošenja ove dopune Odluke je bio da se u razdoblju proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije virusom Covid-19 blagovremeno intervenira na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih sudionika u lancu snabdijevanja naftnim derivatima.

Vlada FBiH je 29. svibnja 2020. godine ukinula stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH. Obzirom da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena ovog energenta stabilizirali, oba entiteta su u koordinaciji pripremili odgovarajuće propise kojim se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini (kalkulative cijene) za naftne derivate.

Donesena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojom je gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo 0,25 KM po litri derivata, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!