Iz ljubuške rukometne povijesti: David Mandić - dečko koji obećava

U nedostatku sportskih događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se talentiranih igrača rukometnog kluba Izviđač, a većina njih u današnje vrijeme igra u jakim europskim ligama.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Talenti - budućnost Izviđača: David Mandić (dečko koji obećava), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u travnju 2013. godine.

Iako ima samo petnaest godina, svojim talentom skrenuo je pozornost na sebe te prisilio trenera Iliju Puljevića da ga priključi treninzima prve momčadi i podari prve minute u SEHA ligi.

Rukomet ste počeli trenirati s nepunih dvanaest godina?

U šestom razredu osnovne škole započeo sam trenirati kod trenera Miodraga Čoline. Stariji brat Petar također je trenirao rukomet, što je, uz dobre igra Izviđača, glavni razlog zašto sam se baš opredijelio za taj sport.

S mlađim uzrastima Izviđača uglavnom ste osvojili najviša mjesta?

Dva puta s mlađim kadetima RA Izviđač bio sam prvak BiH. Prošle sezone s kadetima na Državnom prvenstvu bio sam treći, a sve turnire koje smo osvajali teško je i nabrojati.

Istovremeno nastupate za tri momčadi. U Ligi Herceg-Bosne za RA Izviđač, u Prvoj ligi Federacije BiH za Izviđač Mi Grupa II, a u SEHA ligi za prvu momčad Izviđača?

Prvi sam strijelac Lige Herceg-Bosne (u prosjeku osam golova po utakmici). U Prvoj ligi Federacije BiH minutažu dijelim s Antom Pavlakom, dok u SEHA ligi svaka minuta provedena na parketu puno mi znači.

Možete uspješno igrati na svim pozicijama. Jedino još niste bili vratar?

Najviše mi odgovara pozicija lijevog krila, no mogu uspješno igrati i na mjestu lijevog vanjskog i kao organizator igre. U momčadi se najbolje nadopunjujem s Matejom Hrstićem, a od poznatih rukometnih imena uzor mi je hrvatski reprezentativac Manuel Štrlek.

Odlaskom čak osmorice igrača u proljetni dio sezone Izviđač je ušao vidno oslabljen?

Mlada smo momčad, naše vrijeme tek dolazi. U SEHA ligi teško se možemo nositi s puno jačim i iskusnijim sastavima. U doigravanju za prvaka BiH sigurno nećemo igrati epizodnu ulogu.

Dobili ste poziv i u Kadetsku reprezentaciju BiH?

Prvo mjesto na Prvenstvu Herceg-Bosne u Žepču osvojila je RA Izviđač. Prvenstvo je pratio izbornik Jasmin Mrkonja i pored mene u reprezentaciju BiH pozvao je još petoricu igrača. Nastojati ću opravdati ukazano povjerenje.

David je učenik prvog razreda Srednje strukovne škole (agroturistički tehničar). Za njega nema prepreka. Sve svoje obveze, kako u školi tako i u Rukometnoj akademiji, uspješno izvršava.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 19 Svi 2020 09:13
 
index Instagram400x230 youtube