Iz ljubuške rukometne povijesti: Damjan Šarac - juniorski reprezentativac BiH

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se talentiranih igrača rukometnog kluba Izviđač, a većina njih u današnje vrijeme igra u jakim europskim ligama.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Talenti - budućnost Izviđača: Damjan Šarac (juniorski reprezentativac BiH), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u rujnu 2010. godine.

Izviđač je godinama bio poznat po dobrim vratarima. Mladen Škorput do 45. godine bio je nezamjenjiv na vratima Skauta, dok je o Mirku Aliloviću suvišno i trošiti riječi. Lino Červar ne može ni zamisliti reprezentaciju Hrvatske bez njega na vratima.

Na pravom putu da krene njihovim stopama mladi je sedamnaestogodišnji Damjan Šarac.

Damjan je prošlu sezonu branio za Ljubuški u Prvoj federalnoj ligi, a nezamjenjiv je na vratima juniorske reprezentacije BiH.

Od toliko mjesta u momčadi Vi ste se ipak odlučili za vratarsku poziciju?

Još u osnovnoj školi, s devet godina, počeo sam s treninzima kod profesora Ferde Mikulića. Bio sam suviše sebičan u igri pa su me stavili na gol. Pored profesora Mikulića, trenirali su me još Sušac, Razdeušek, Petrov, Grbavac, no za moju dosadašnju karijeru najzaslužniji je svakako specijalist za vratare - Mladen Škorput.

Na vratima Ljubuškog u prosjeku ste imali 16 obrana po utakmici. Za predstojeću sezonu na Vas ozbiljno računa i trener Ivandija?

Ljubuški je bio najmlađa momćad u ligi, što se primjetilo i po oscilacijama u igri. Drugi dio sezone odigrali smo puno bolje, a poseban motiv bio je igrati s momčadima iz vrha Željezničar EI, Vogošća. Biti s prvom momčadi Izviđača svakom od nas mladih igrača mnogo znači, od trenera Ivandije može se puno toga naučiti.

Dobrim obranama dospjeli ste i do juniorske reprezentacije BiH?

Trener iz kluba Zdenko Grbavac ujedno mi je i trener u reprezentaciji, tako da jako dobro poznaje moje kvalitete. S reprezentacijom sam bio na Mediteranskim igrama u Baru (sedmo mjesto), kao i u Njemačkoj gdje smo pokušali izboriti plasman na Europsko prvenstvo no to nam nije pošlo za rukom, jer smo imali prejaku skupinu (Njemačka, Portugal, Luksemburg). Pored mene u juniorskoj reprezentaciji BiH su: Josip Perić, Ivan Miličević i Ivan Milas.

Vašoj generaciji predviđaju sjajnu budućnost. Prošle godine bili ste kadetski, a ove i juniorski prvaci BiH?

Koliko smo superiorni u ovom uzrastu govori podatak da smo u finalu završnice Juniorskog prvenstva BiH savladali Cepelin s čak 17 pogodaka razlike. Prije tri godine ova generacija je u finalu kadetskog turnira u Međugorju bila bolja od Zagreba CO (14 pogadaka razlike).

Ako ovako nastavi raditi, mislim da je Izviđač riješio pitanje vratara za duži period.

Poslijednja izmjena danaPetak, 08 Svi 2020 17:22
 
index Instagram400x230 youtube