Kako se nogomet u Ljubuškom digao iz pepela

Istaknuto Kako se nogomet u Ljubuškom digao iz pepela

Prije nekih desetak dana fudbaleri Ljubuškog su u prijateljskom susretu svladali aktualnog bosanskohercegovačkog prvaka Sarajevo (2:0).

I pored toga što se radi o prijateljskom susretu, pobjeda ekipe iz trećeg ranga nad aktuelnim liderom premijerligaške karavane je u ovom hercegovačkom gradiću među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari znala biti proslavljena.

No, za našu priču, odnosno priču o nogometu u gradu rukometa, je taj trijumf možda i najmanje bitan pa zato krenimo redom.

Prije osam godina došlo je do fuzije dva kluba NK Bigeste koji je imao sve kategorije osim seniora i NK Sloga koji je imao samo seniore i u tim trenucima činilo se da ćenogomet u Ljubuškom izaći iz nekog prosjeka.

Međutim, par godina kasnije NK Bigeste se gasi, odnosno stavlja u mirovanje bez duga, dok u srpnju 2018. godine tadašnji prvi čovjek Sloge Miroslav Rašić pritisnut dugovima od oko 400.000 KM doslovno baca ključeve Babovca (gradski stadion) u prostorije Gradskog vijeća.

Kraj! Gotovo je! Nogomet u Ljubuškom je mrtav!

Upravo je tako izgledalo. Svjetlo na kraju tunela se nije naziralo. Djeca iz omladinskog pogona odlaze u GOŠK, Zrinjski, Neretvanac Opuzen, Široki. Nogomet doslovno ne postoji.

Međutim, i pored toga što se radi o gradu rukometa u Ljubuškom je par zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu odlučilo stvari uzeti u svoje ruke.

U ljeto 2018. godine osniva se NK Ljubuški kao pravni sljedbenik NK Bigeste i samo dva dana prije početka sezone zahvaljujući dobroj volji čelnika tamošnjih županijskih nogometnih saveza "ubacuje" se u Međužupanijsku ligu.

"To je sezona za pamćenje. U zadnjem kolu prvenstva igramo protiv Drinovaca i za plasman u Drugu ligu treba nam pobjeda od tri razlike. I u 92. minuti postižemo pogodak iz penala za 3:0. Kao u filmovima. A, onda kroz pretkola dolazimo do šesnaestine finala Kupa i okršaja sa Sarajevom. Izgubili smo 4:2, no pružili sjajan otpor i to nam je bio dodatni vjetar u leđa", govori za SportSport.ba Ivan Kraljević, čovjek koji živi za NK Ljubuški i koji je prije nekih desetak godina bio direktor marketinga splitskog Hajduka.

Ljubuški je nakon prvog dijela sezone trećeplasirana ekipa Druge lige Jug sa realnim izgledima u borbi za prvo mjesto, no kako kažu iz kluba, ne žele žuriti sa plasmanom u viši rang.

"Vidite, nogomet prije godinu i pol doslovno nije postojao. No, ipak smo se uspjeli "skupiti". Naš cilj prije svega infrastruktura. Na tom polju dobro radimo, planiramo obnoviti teren i već za taj poduhvat imamo 200.000 KM na raspolaganju. Razvijamo omladinsku školu u kojoj trenutno trenira 170 dječaka i na to smo ponosni", istaknuo je za SportSport.ba Tihomir Kvesić, predsjednik kluba i gradskog vijeća, a na pitanje kako se danas klub financira i kakvi su dugoročni planovi odgovara:

"Vodimo računa o svemu, pazimo na svaku marku. Ponašamo se domaćinski. Oko 70 posto proračuna pokrivamo zahvaljujući gradu i županiji, 20 posto od par privatnih poduzetnika i 10 posto od članarina. Ekipa je amaterska, svi stariji igrači su uglavnom zaposleni, dok se mlađi školuju. Što dalje? Vidjet ćemo, možda u dogledno vrijeme "napadnemo" Prvu ligu Federacije BiH, no budite uvjereni da bez osiguranih novčanih sredstava nećemo srljati. To je neki plan, stabilan federalni ligaš, ali polako, sve u svoje vrijeme".

Lijepa priča, skromno i domaćinski upravljati klubom koji se uglavnom financira iz proračuna grada i kantona nije lako. Znaju to mnogi koji su pokušali i nisu uspjeli, no kada se nešto voli onda je i uspjeh zagarantiran.

I nemojte se iznenaditi ako za par godina na Babovcu budu gostovali i oni najbolji bosanskohercegovački klubovi. Skromni su ljudi koji vode NK Ljubuški, ali viziju imaju. Pritekne im u pomoć i Udruga sudaca i instruktora Zapadnohercegovačke žuapnije na čelu sa premijerligaškim sucem Goranom Paradžikom. Ne žele reći da je to Premijer liga za par godina u gradu rukometa, no sačekajmo. Vrijeme će pokazati.

 
index Instagram400x230 youtube