Tomislav Radić: Izviđač je bio, sad je i bit će rasadnik talenata [audio]

Istaknuto Tomislav Radić: Izviđač je bio, sad je i bit će rasadnik talenata [audio]

Mjesec siječanj posvetili smo rukometu u programu Radija Ljubuški, zajedno sa našim sugovornicima bivšim i sadašnjim rukometašima, trenerima, članovima kluba, navijačima svima onima koji su bili i koji jesu ljubitelji rukometa i RK Izviđač prisjećamo se događanja iz bogate povijesti rukometa u Ljubuškom, govorimo o današnjim uspjesima naših igrača, komentiramo događanja na Europskom rukometnom prvenstvu.

O formuli uspjeha rukometaša i rukometa u Ljubuškom govori nekadašnji juniorski reprezentativac BIH, igrač i trener RK Izviđač i profesor Tomislav Radić:

Postoje određene prednosti djece u ovom bazenu Metković, Ljubuški , Mostar, ovaj dio Hercegovine, kontinuirani i dosljedni rad u školi rukometa u Izviđaču, uz taj genetski kod i predani rad donosi rezultate„.

Komentirao je i Europsko prvenstvo u rukometu:

„Ovo prvenstvo po meni iznjedrilo je po meni nekoliko dobrih stvari.

Prošireni sustav natjecanja omogućio je nastup reprezentacijama koje dosada nisu imali tu priliku, koje nisu u samom europskom i svjetskom vrhu, tu mislim na našu BIH reprezentaciju ali i ostale, koje su uvijek tu negdje ali kroz te baraže i kvalifikacije teško mogu imati kontinuitet natjecanja što jako puno znači za te reprezentacije i same igrače jer su ovi veliki turniri pravi izlog za te igrače.

Druga stvar koja je pokazala je da sve reprezentacije uključujući i ove najjače kroz zadnjih desetak godina , da ukoliko maksimalno i ozbiljno ne pristupe svakoj utakmici i samom tom odnosu , da više nije tolika razlika između reprezentacija, što smo imali priliku vidjeti evo na jednom Portugalu koji je poslao favorite kući, „manje“ reprezentacije uzimaju bodove i prave probleme „velikim“ reprezentacijama , nakon ovog svi sada drugačije gledaju na ove koji su sada tu.“


Govoreći o rukometu danas rekao je: „Tranzicija rukometa je okom vidljiva, štiti se napadač, brzina i snaga.. Nema više toliko igre na postavljene zone... Mora se biti krajnje spreman da bi se igralo na ovom nivou. Ljudima koji rukomet prate preko malih ekrana to izgleda jednostavno ali je teško postići,tu je veliki broj treninga , ponavljanja, raščlanjivanja situacija… Samo ljudi koji daju svoj maksimum na treninzima i utakmicama, mogu doći u situaciju a koje pomaže ozljede i imaju taj faktor sreće, da igraju na vrhunskom nivou„.

O nastupu Ljubušaka na EP :
„Njihova uloga se već vidi, to su tek prve ozbiljne rukometne sezone za njih , uspjeli su pokazati raskoš svog talenta, da bi napravili prave karijere morat ce nastaviti igrati na vrhunskom nivou , da ih ozljede zaobiđu i uz mnogo rada i odricanja isklešu svoj talent do krajnjih granica.“

O svom radu sa djecom i iskustvima Radić govori :

„Kod nekih đaka se odmah vide neke stvari, recimo kod Davida su se odmah vidjele zavidne fizičke predispozicije znači samo je bilo pitanje da li će netko tko s njim radi znati prepoznati te stvari,dati mu šansu usmjeriti ga, tim putem ispraviti neke greške da bude tu gdje je sada.

Roditelji se ne trebaju previše opterećivati s time hoće li njihovo dijete uspjeti ili ne, oni trebaju biti taj „support“, uložiti svoje slobodno vrijeme u svoje dijete, osigurati mu adekvatne uvjete da mogu trenirati, ukoliko žive u ruralnim dijelovima odvesti svoje dijete na trening, što ne trebaju činiti ovi koji žive u gradu. Mi smo radili određena testiranja u školama i zaista vidila se razlika između djece iz ruralnih i urbanih sredina , pustite djecu nek budu djeca neka se igraju, a da li će oni napraviti određenu karijeru u profesionalnom sportu to ovisi od puno drugih faktora. Mi moramo osigurati da im bude zabavno,zanimljivo i dobro , a to je ono što mislim jako dobro rade ovdje u školi rukometa, imaju taj pristup. Plus na kraju kad djeca dođu u ozbiljnije godine usađuje im se i taj pobjednički mentalitet i to se jako dobro radi već dugi niz godina.

Ja mislim dok god bude rukometnog kluba, da će dolaziti nove generacije koje će biti svježa krv kako za europske klubove, tako i za reprezentacije i Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tu ima novih potencijalnih reprezentativaca, mladih momaka s kojima se radi za koje će se vrlo brzo, htjeli mi to ili ne, čuti. Već je jedan veliki fokus na Izviđaču, za razliku od prije 5-10 godina kad bi nekome rekao da u Izviđaču ima neki mladi igrač, to se samo prešuti. Danas veći i ozbiljniji klubovi dolaze, prate, gledaju i sigurno će Izviđač još dugi niz godina opskrbljivati europske klubove a i reprezentacije, s tim da mislim da treba puno više lokalna zajednica pa čak i na razini države, iako vidimo da u Bosni i Hercegovini to nije stanje, dat potporu tim klubovima koji odgajaju tu djecu, tim trenerima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme dati bolje uvjete za rad ,bolje ih platiti,jer mislim da je to još uvijek jedan pravi gotovi izvozni proizvod iz ove države, iz ovog grada.

Razgovor poslušajte u audiozapisu:

 
index Instagram400x230 youtube