Logo
Ispiši ovu stranicu

Deset pravila koje mora pročitati svaki rodititelj i poticati dijete da se bavi sportom

Deset pravila koje mora pročitati svaki rodititelj i poticati dijete da se bavi sportom Foto: Ivan Kolak

Donosimo Vam deset razloga zbog kojih dijete treba poticati da se bavi sportom, a ponekad je nužno i biti uporan da ne odustanu.

Bolji rezultati u školi

Više istraživanja je pronašlo vezu između tjelesne aktivnosti i uspjeha u školi. Vjeruje se da oslobađanje višaka energije kroz sport utječe na poboljšanje koncentracije i daje bolje rezultate u školi.

Bolje socijalno-društvene vještine

Uzmite u obzir što se sve može naučiti tijekom treniranja: pridržavanje i poštovanje pravila, rad u skupini (timu), odgovornost prema svojim stvarima i poštovanje suigrača, a napose suparnika. Lekcije naučene na sportskom borilištu možemo lako pretočiti u socijalne vještine kroz ponašanje i djelovanje u društvenoj stvarnosti u svom okruženju. Zato i ne čudi činjenica da djeca koja su aktivni sportaši odrastaju u lidera na raznim poljima.

Prevencija upotrebe droga i alkohola

Djeca koja moraju ostati u vrhunskoj sportskoj formi imaju malu vjerojatnost da će koristiti drogu ili alkohol. Trener koji postavlja pravila o ponašanju služi kao pojačanje u prevenciji bolesti raznih ovisnosti.

Poboljšanje samopouzdanja

Djeca koja se bave sportom i dobivaju pozitivnu potporu i poticaj od prijatelja i trenera imaju više samopouzdanja od onih koji se ne bave sportom, a to se posebno odnosi na djevojčice.

Prevencija pretilosti

U današnje vrijeme, koje je vrijeme novih medija i "novog" odgoja djece sve je više pretile djece. Većina njih će prerasti u odrasle gojazne ljude što povećava ruzik za mnoge zdravstvene probleme. Jedan od najboljih načina da se smanji rizik od raznih bolesti je redovna tjelesna aktivnost. Primjerice, Slovenci su uveli treći sat tjelesnog odgoja u škole.

Emocionalni nadzor

Učenje i aktivno učenje u sportu je dobar način za djecu da nauče nadzirati emocije. Uvijek će biti pobjednika i gubitnika, djeca trebaju biti spremna i na jedno i na drugo. Baveći se sportom, djeca će naučiti rješavati probleme i djelovati u skupini, što je značajan faktor u emocionalnom nadzoru.

Naporan rad rezultira uspjehom

Što ranije uvjeriti svoje dijete da je dobar rezultat i uspjeh proizvod napornog rada, a to je najbolje za njega. Ne postoji zamjena za naporan rad. Principi koje djeca uče u sportu će ostati sa njima cijeli život - kako u školi tako i tijekom djelatnog vijeka.

Bolje upravljanje vremenom (samoorganizacija)

Djaca uče organizirati svoje sportske i izvanškolske aktivnosti s redovnim obavezama kao što su domaći uradak i možebitni svakodnevni poslovi. Vještina upravljanja vremenom ili samoorganizacija će ih vremenom dovesti do dobrih rezultata u školi i u poslovnoj karijeri.

Izgradnja timskog duha (ponašanje u skupini)

Nema boljeg osjećaja nego biti dio nekog tima (skupine). Djeca koja se bave sportom izgradit će prijateljstva s suigračima i trenerima koja će im biti od koristi u školi i u daljem životu. Kroz ove veze djeca grade timski duh, kako pružiti potporu i ohrabriti ljude oko sebe.

Pravila i pravednost

Kakva bi bila utakmica bez pravila i onih koji dijele pravdu (sudaca)? Djeca kroz sport uče poštovati pravila i da zbog nepoštovanja istih snose posljedice. Kako biste pomogli djeci unaprijediti sportska i životna iskustva važno je da nazočite na utakmicama i pohvalite ih za uloženi trud i napor.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 09 Listopad 2019 22:16
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!