Dvadeset godina rada i djelovanja Boćarskog kluba Rastok iz Prologa kraj Ljubuškog

Proslava dvadeset godina rada i djelovanja Boćarskog kluba Rastok iz Prologa kraj Ljubuškog, zorna je ilustracija ljubavi i ustrajnog rada u sportu, klubu i naselju.

Rastok nije neki razvikani trofejni klub, nego mali klub iz relativno malog mjesta, prema zadnjem popisu Prolog je imao samo 690 stanovnika. U 'buće' što je zapadno-hercegovački naziv za boće, zaljubljeni marni entuzijasti znali su mjesto i mjeru, dok su drugi rasli i padali, oni su ostali čvrsto na zemlji, da bi u godini jubileja po broju igrača bili vjerojatno najmasovniji boćarski klub u Bosni i Hercegovini. Počeli su od boćališta s jednom stazom, koja je u međuvremenu natkrivena, tako da mogu trenirati i zimi, uz koji imaju i suvremeno uređeni teren s četiri staze. Kad smo vidjeli novo boćalište i položaj, usudili smo se prognozirati da nije daleko dan kada će dobiti krovnu konstrukciju. Gojko Herceg tajnik od osnivanja, alfa i omega kluba, govoreći o njegovoj povijesti, kaže:

Potkraj devedesetih godina 'buće' su kod nas bila jako popularne, pa je nekolicina nas entuzijasta odlučila osnovati klub. Naišli smo na podršku kako bi to kratko kazao 'političkih struktura'. Nije ta podrška bila samo na riječima, nego i opipljiva materijalna u prvom redu od Ministarstva financija na čelu s Ivanom Brkićem, te pojedinaca. Tako je krenulo, a kako nismo imali valjane terene koristili smo dvoranu BK Ljubuški, koji trenutačno nije aktivan. U međuvremenu smo uz mjesnu područnu školu, uspjeli napraviti teren s četiri staze koji zadovoljava sve standarde“, kaže tajnik Herceg, te prelazeći na rezultatski dio nastavlja:

U proteklih dvadeset godina 12 sezona smo igrali drugu, a osam prvu ligi. Najveći uspjeh bilo je finale Kupa BiH, koje smo izgubili od Radišića, kluba koji trenutačno također nije aktivan, 4:5. Kroz sve ove godine natjecateljski dio financirali smo donacijama članova i podrškom Sportskog saveza Ljubuškog, a zadnjih godina imamo i potporu županijskog Ministarstva kulture i sporta, na čemu im se zahvaljujemo.“

Sportski ciljevi, svakako ih imate?

Trenutno naš cilj je biti stabilni prvoligaš. U nedavno završenom prvenstvu osigurali smo opstanak bez razigravanja. Na spisku imamo 19 igrača, kad bi bilo novca mogli bi u narednoj sezoni, nastupiti i s dvije ekipe. Dio su naši članovi, dio nam je došao iz trenutno neaktivnih ljubuških klubova, a nekolicina je pristupila iz Dalmacije, iz Dusine i Kašća u općini Vrgorac. Nikome ni fenige nismo dužni, to nas čini ponosnim i riješenim da nastavimo dalje, do novih generacija.

BK Rastok, trenutačno čine: Zoran S. Herceg, Franjo Herceg, Ivan Šalinović, Ivan M. Herceg, Ivan J. Herceg, Momčilo Herceg, Dalibor Čotić, Stjepan Herceg, Milan Herceg, Mateo Kežić, Zdravko Nižić, Nikola Zelić, Petar Zelić, Pero Herceg, Zoran B. Herceg, Goran Dodig, Danijel Herceg, Gabrijel Herceg i Gojko Herceg, tajnik kluba.

Na turniru slavila stara garda Proložana

Središnji dio proslave dvadesete godišnjice rada kluba, bio je boćarski turnir trojki, koji je ušao u kalendar BS BiH. Nastupilo je osam ekipa – Bura, Široki, Dračevo, Čapljina, zatim tri ekipe Rastoka i jedna bivših igrača Rastoka. Više sile su htjele da se turnir igra jednog od najtoplijih dana u godini, pravom 'čelopeku', ali to boćare posebice one iskusnije, nije smetalo. Preplanuli izgarali su za prestiž, a slavila je prva ekipa Rastoka, koja je u finalu savladala Široki. Za pobjednike su igrali – Franjo Herceg, Zoran Herceg, Vice Dodig i Dalibor Čotić. Poslije turnira slijedila je zabava, kako najizdržljiviji rekoše „do zore“. Naravno slavljenike su posjetili i jubilej čestitali, predstavnici Grada Ljubuškog i Z-H županije.

 
index Instagram400x230 youtube