Ljubuški u povijesti BiH dao najviše šerijatskih sudaca!

Istaknuto Ljubuški u povijesti BiH dao najviše šerijatskih sudaca!

Ljubuški je dao 20 kadija (šerijatskih sudaca), najviše u BiH u odnosu na broj žitelja. Vijesti o njima bile su skoro uvijek povezane za aktivnosti „Gajreta“, pripremu islamske zabave, članstvo u izbornim, priređivačkim, upravnim i nadzornim odborima, akcije pomoći novčanim prilozima, otvorenje neke škole, čitaonice, mekteba ili džamije.

Bili su razasuti po mnogim našim mjestima, gdje su se obično ženili, osnivali obitelj i bili utjecajni u javnom životu, piše Mithad M. za poratl ljubusaci.com.

Česte promjene mjesta boravka po službenoj dužnosti nisu ih ometale u radu; u svakom mjestu gdje su boravili nastojali su da doprinesu napretku kao da su u rodnom Ljubuškom. Primjera radi, alim Mehmed Ali ef. Ćerimović radio je kao šerijatski sudac (kadija) u Bileći, Ljubinju, Bijeljini, Travniku i napokon u Sarajevu.

Mnogi od njih bili su i hafizi (Mehmed Ali ef-Ćerimović, Hašim ef. Mahić, Mustafa ef. Mujezinović itd, a Hasan ef. Beširević i Mustafa ef. Ibrulj bili su vrhovni šerijatski suci u Vrhovnom šerijatskom sudu u Sarajevu).

Biografski podaci ljubuških kadija vrlo su oskudni. Tu i tamo u novinama naiđe se na poneku kratku vijest iz nekog našeg grada o njihovoj aktivnosti (Bihać, Mostar, Prozor, Sarajevo, Bileća, Zenica, Gacko, Banja Luka itd) a da se, naravno, ne navodi njihovo rodno mjesto.

U rodnom gradu su službovali samo Arif ef. Tančica i čuveni alim i svjetski putnik kadija Muharem ef. Sadiković u početnom periodu austrougarske vlasti i kasnije Mustafa ef. Mušić i najduže Kasim ef. Sadiković.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Ožujak 2020 18:44
 
index Instagram400x230 youtube