Barbarić: U Ljubuškom je vrijeme za mlađe ljude, a biti u Saboru RH za mene je novi izazov [audio]

Izbori za Sabor RH na području Bosne i Hercegovine održat će se u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja.

Na drugom mjestu na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor nalazi se i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić. 

Bio je to povod za kratki razgovor s gradonačelnikom Ljubuškog.

Gospodine Barbarić, kratko se predstavite.

Oženjen. Otac četvero djece, po zanimanju dipl. ing. Građevine. Bio rukovoditelj (direktor) u građevinskom poduzeću KONS, u JKP Ljubuški, radio u privatnom sektoru. U zadnjih 16 godina na čelu općine, odnosno grada Ljubuškog. Dragovoljac sam Domovinskog rata, spadam među utemeljitelje HDZ BiH čiji sam bio predsjednik općinskog i županijskog odbora.

Iza vas je 16. godina na mjestu prvog čovjeka Ljubuškog.  Opći dojam je da se puno toga napravilo. Što izdvajate, na što ste posebno ponosni?

Pa prvih godina, tu su prije svega projekti vodosnabdijevanja. Ponovit ću da smo 400 kilometara vodovodnih cijevi stavili u zemlju. Tu je i cijeli niz drugih objekata. Šesnaest naših sela je dobilo pitku vodu. Sve to je koštalo 16 milijuna KM. Tu su i projekti sanacije lokalnih cesta u koje je uloženo preko 20 milijuna KM. Stanje na terenu je takvo da će se ovaj investicijski ciklus sanacije cesta i dalje nastaviti. Značajna ulaganja bila su i u poljsku infrastrukturu, poljske putove i vodonatapni sustav, u školske objekte, vjerske objekte , groblja. Posebno ističem uložena sredstva u uređenje grada Ljubuškog. Ističem i objekte i uložena sredstva u oblast socijalne skrbi, od hospicija, staračkih domova do objekta za djecu s poteškoćama. Pravili smo iskorake u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti turizma. Ističem i projekte zaštite okoliša kao što je pročistač otpadnih voda, tu je i izgradnja sportske infrastrukture, zavidan kulturni život u našem Ljubuškom, spomenut ću „Ljubuško ljeto“, organizaciju „Adventa“. Krenula je izgradnja naše zapadne obilaznice kao jedan od naših ključnih projekata. Dobili smo pravnu bitku i povratili zemljište „Plantaže“. Vjerujem u skori povrat neprivatiziranog dijela „Duhanske stanice“. Između ostalog, ponosan sam i što smo stekli status grada. Koristim priliku zahvaliti svima koji su na bilo koji način bili na raspolaganju i pomogli u realizaciji naših zamisli i naših projekata.

Već prije ste najavili da se nećete kandidirati na mjesto gradonačelnika?

Tako je, ponovit ću, vrijeme je za mlađe ljude, neki od njih su već preuzeli odgovornost u vlasti, u stranci. Po meni, ovaj posao rade vrlo odgovorno, vrlo uspješno.

Na listi ste HDZ-a na izborima za Sabor RH u XI izbornoj jedinici?

Biti u Saboru RH za mene je novi izazov, ako hoćete vrhunac političkog djelovanja. Koristim priliku da zahvalim predsjednicima Čoviću i Plenkoviću na ukazanoj časti i povjerenju.

Vrijeme je kampanje, vrijeme je obećanja, gosp. Barbariću, ako budete izabrani što vi možete obećati?

Gledajte, Hrvati u BiH još uvijek nisu ostvarili punu jednakopravnost. Zastupat ću stavove HDZ-a BiH i HNS-a kad se tiče izmjena Izbornog zakona, dakle prava na izbor svojih predstavnika u vlasti kao i stavove koji se tiču svih drugih prava i sloboda koje Hrvatima u BiH pripadaju. Republika Hrvatska ima Ustavnu obavezu štititi prava Hrvata u BiH. RH je i svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma. Namjeravam biti inicijator kvalitetnijoj institucionalnoj suradnji Vlade RH, njenih županija, općina i gradova jedne strane i institucija Hrvata u BiH, naših županija, općina i gradova.  Moramo više učiti, usvajati pozitivne prakse, naučiti iskustva predpristupnih pregovora. Posebno moramo praviti iskorake pisanja i kandidiranja projekata prema fondovima EU, aktivnije raditi na povećanju prekogranične suradnje. Želim biti produžena ruka svojim kolegama u predstavljanju gospodarskih potencijala s ciljem povećanja gospodarske suradnje s RH. Želim i hoću biti dostupan za iniciranje svake moguće suradnje i rješavanje potencijalnih problema.

Poslušajte razgovor!

 
index Instagram400x230 youtube