Ljubuški prvi u županiji izglasao paket mjera pomoći gospodarskim i poljoprivrednim subjektima

Istaknuto Ljubuški prvi u županiji izglasao paket mjera pomoći gospodarskim i poljoprivrednim subjektima

Grad Ljubuški prvi je u županiji donio konkretan paket mjera pomoći gospodarskim i poljoprivrednim subjektima u vrijeme pandemije koronavirusa.

Paket mjera je jednoglasno usvojen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća koja je zbog sigurnosnih procedura održana u hotelu Bigeste.

Uoči glasanja, vijećnicima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić koji je rekao kako su svjesni da moraju žurno djelovati.

„Imamo jednu veliku neizvjesnost što se tiče poljoprivrede. Pored onog leda koji je nanio veliku štetu, pitanje je što će se dogoditi s tržištem. Kome i po kojima cijenama to prodati? Izvjesno je isto tako da je dobar dio turističke sezone izgubljen. Ne zaboravite da je nama prihod od turizma u protekle dvije godine, što direktni što indirektni, bivao osam milijuna KM. Također, sve više do izražaja dolazi i nervoza kod gospodarskih subjekata tako da ovih dana imamo i otpuštanja djelatnika i drastično rezanje plaća i zbog toga treba žurno reagirati. Prijedlog mjera smo uskladili sa kolegama u našoj županiji. Mi smo prvi koji ide s tim na vijeće. Naći ćemo način da osiguramo sredstva za ovo“, rekao je gradonačelnik i zamolio vijećnike da paket mjera usvoje s dopunom da, ako županija preuzme osiguravanje neto plaća za gospodarske subjekte kojima je onemogućen rad zbog odluka Stožera, onda Grad Ljubuški odustaje od tog dijela.

On je pojasnio kako je paket mjera vrijedan 650 tisuća maraka, s time da ako županija na sebe preuzme osiguravanje neto plaća za ugrožene gospodarske subjekte, onda se paket mjera smanjuje za nekih 300 tisuća KM.

Mjere je konkretnije pojasnio pomoćnik gradonačelnika Stipe Bubalo.

Govoreći o pomoći poljoprivrednicima, Bubalo je rekao kako su u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurali 200 000 KM. Riječ je o pomoći poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu, gdje će se maksimalno moći dodijeliti 1000 KM po poljoprivredniku.

Kada se radi o pomoći gospodarskim subjektima, Bubalo je istaknuo kako je riječ o mjerama;

- Oslobađanje plaćanja poreza na tvrtku za 2020, te vraćanje poreza na račun subjekata ukoliko je isti već plaćen, na zahtjev subjekta.
- Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore za razdoblje od šest mjeseci, počevši od 1. travnja 2020.
- Oslobađanje obveze plaćanja svih zakupnina prema Gradu Ljubuškom za vrijeme trajanja pandemije
- Obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate prema pravnim osobama i obrtnicima kojima je zabranjen rad u Gradu Ljubuškom
- Omogućavanje plaćanja svih obaveza prema Gradu Ljubuškom nastalih do 1. siječnja 2020 u mjesečnim ratama bez kamata do kraja 2020. godine
- Osiguravanje naknade za plaće za vrijeme trajanje zabrane rada za osobe u pravnim i fizičkim osobama u iznosu od 300 KM

 
index Instagram400x230 youtube