Integralna snimka 38. sjednice Gradskog vijeća Ljubuški [audio]

Na današnjoj 38. po redu sjednici Gradskog vijeća Ljubuški usvojen je paket mjera pomoći gospodarstvu te je ukinuta naplata parkiranja u Ljubuškom za vrijeme pandemije koronavirusa.

Kako je na samom početku objasnio predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, zbog čitave situacije s pandemijom koronavirusa odlučeno je da se današnja sjednica održi u hotelu Bigeste kako bi se ispoštovale sve sigurnosne procedure.

Pet vijećnika je bilo izočno, a oni koji su bili prisutni su se pridržavali razmaka i nosili maske.

Na dnevnom redu se našlo 20 točaka.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, uslijedile su tri točke koje su se odnosile na informacije o aktualnom stanju u Ljubuškom. Mario Boras je u ime PU Ljubuški vijećnike izvijestio o sigurnosnom stanju u gradu, ravnatelj Doma zdravlja Ivan Landeka je odgovarao na pitanja vezana za epidemiju u Ljubuškom, a predsjednik Crvenog križa Ljubuški Viktor Grbavac je govorio o poduzetim aktivnostima na pomoći ugroženima.

Potom je na glasanje stigla odluka o ukidanju naplate parkiranja u Ljubuškom, koju je obrazložio Vedran Markotić, ravnatelj JP Parkovi.

„Mi smatramo da moramo za vrijeme epidemije koronavirusa prestati s naplatom parkiranja u urbanom području Grada Ljubuškog. Kao javno poduzeće koje je okrenuto tržištu i na nas će ova korona-kriza ostaviti strašne posljedice. Preko 50 posto naših prihoda je vezano za turizam koji trenutačno skoro nigdje u svijetu ne postoji. Ne može se putovati, nema ni turizma, ali bez obzira na to mi moramo dati svoj obol da pomognemo građanima Ljubuškog. Ovo je prva mjera, a u suradnji s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća i vama vijećnicima, mi ćemo uskoro izaći i sa ostalim mjerama pomoći. Vezano za vodu, gledati ćemo kako pomoći ljudima koji nisu u mogućnosti to platiti i kako pomoći gospodarskim subjektima. Praktično sami sebi uskraćujemo prihode u ovim teškim vremenima, ali mi smo od početka govorili da to nije samo stvar prihoda, već uvođenja reda u gradu, tako da i na ovaj način pokazujemo odgovornost prema našim građanima“, rekao je Markotić.

Nakon usvajanja odluke Odluke o privremenoj odgodi primjene Odluke o parkiranju na urbanom području grada Ljubuškog, usvojen je Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranitelja u Gradskom pravobraniteljstvu Ljubuški, Prijedlog Odluke o rizničnom poslovanju Grada Ljubuškog, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o preuzimanju zaposlenika, osnovnih sredstava i nepokretne imovine Fonda u stambeno-komunalnom gospodarstvu općine Ljubuški, te niz drugih odluka.

Uoči usvajanja paketa mjera pomoći gospodarskim i poljoprivrednim subjektima, vijećnicima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić koji je rekao kako očekuje da će efekti pandemije biti teški.

„Imamo jednu veliku neizvjesnost što se tiče poljoprivrede. Pored onog leda koji je nanio veliku štetu, pitanje je što će se dogoditi s tržištem. Kome i po kojima cijenama to prodati? Izvjesno je isto tako da je dobar dio turističke sezone izgubljen. Ne zaboravite da je nama prihod od turizma u protekle dvije godine, što direktni što indirektni, bivao osam milijuna KM. Također, sve više do izražaja dolazi i nervoza kod gospodarskih subjekata tako da ovih dana imamo i otpuštanja djelatnika i drastično rezanje plaća i zbog toga treba žurno reagirati. Prijedlog mjera smo uskladili sa kolegama u našoj županiji. Mi smo prvi koji ide s tim na vijeće. Naći ćemo način da osiguramo sredstva za ovo“, rekao je gradonačelnik i zamolio vijećnike da paket mjera usvoje s dopunom da, ako županija preuzme osiguravanje neto plaća za gospodarske subjekte kojima je onemogućen rad zbog odluka Stožera, onda Grad Ljubuški odustaje od tog dijela.

Paket mjera je vrijedan oko 650 tisuća KM, s time što će, ako županija preuzme obavezu osiguravanja plaća za ugrožene gospodarske subjekte, spasti za 300-tinjak tisuća KM.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 21 Travanj 2020 14:40
 
index Instagram400x230 youtube