Vodopad Koćuša - Sedreni slapovi i prirodni vodeni park na rijeci Trebižat [foto]

Velika većina budućih posjetitelja, koji žive samo sat vremena vožnje od ove prirodne atrakcije, nije ni čula za Koćušu.

Slap Koćuša nalazi se u selu Veljaci u Ljubuškom i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Koćuša se nalazi na rijeci Mlade, koja nizvodno od slapa mijenja ime u Trebižat.

Trebižat koji je rijeka s devet imena, iznad vodopada Koćuša zove se Mlade, a ispod tek dobija ime po kojem ga najbolje znamo. Slap se nalazi u selu Veljci, dvanaest kilometara daleko od Ljubuškog, uzvodno od naselja Vitina, skoro na samoj granici Hrvatske. Solidno je obilježen i nećete imati problema da ga pronađete.

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene, tzv. sedra koje se taloži godinama te ovu prirodnu oazu čini još atraktivnijom.

Koćuša impresionira prije svega svojom širinom od preko pedeset metara koja s pet metara visine slapa čini impozantnu vodenu kulisu. Kad stojite na obali imate dojam da je vodeni zid svuda oko vas, čujete zaglušujuću buku i iz unutrašnjosti osjećate hladan zrak kojeg priroda nosi sa sobom. Ovakve vodene oaze idealna su mjesta za rashlađenje od vrelih hercegovačkih ljeta.

Voda pada preko sedimentnih ili sedrenih stijena, koje priroda stvara stoljećima i sve izgleda kao iz kakve bajke. Kad nije sezona suša i Trebižat bude bogatiji vodom tada je i slika koju vidite još atraktivnija. Idiličnom ugođaju zelenila, stijena i vode pridonose i građevine iz nekog drugog vremena, koje i danas na Trebižatu nesmetano rade – mlinice i stupe.

Za očekivati je da će Prirodni vodeni park Koćuša u narednom razdoblju mnogima postati nezaobilazna destinacija za odmor u Bosni i Hercegovini.

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Svi 2020 20:51
 
index Instagram400x230 youtube