Ljubušak Luka Mišetić: Kao dijete sanjao sam hrvatsku državu i hvala Bogu da sam branio Gotovinu!

U studenome 2012., kada je General opet bio slobodan čovjek, Mišetić je izjavio: “Zahvalan sam, ne samo generalu Anti Gotovini, nego i dragom Bogu što sam izabran za njegova branitelja.

Kada bih rekao da sam ponosan, nedovoljno bih opisao svoje osjećaje. Još kao dijete sanjao sam hrvatsku državu.”

Luka Mišetić rođen je 11. ožujka 1970. u Chicagu, od oca Ivana iz Grabovnika i majke Ive rođene Čuvalo iz Proboja u okolici Ljubuškog, u BiH. Napustili su rodni kraj krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Otac je bio je radnik na održavanju stambenih zgrada i sve je uložio u školovanje svoje djece, piše Vecernji list.

Luka Mišetić je u Hrvatsku put došao 1986. kao 16-godišnjak. Potom je svake druge godine dolazio u posjet rodbini.

Godine 1992. diplomirao je političke znanosti na Northwestern Universityu. Potom je 1996. završio trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Tada je dobio rektorovu nagradu za izvrsnost na području međunarodnoga prava.

Specijalizirao je kazneno i civilno pravo. Roditelji su mu tijekom školovanja pomagali, no morao je podići kredit za školovanje, koje je stajalo više od 100.000 dolara. Poslije je osnovao svoju odvjetničku kuću i 1999. izabran je među 12 najperspektivnijih mladih odvjetnika u Chicagu u kojem ima 30.000 odvjetnika.

Zastupa trgovačke kuće, korporacije, građane u američkim kaznenim i međunarodnim kaznenim predmetima i zatim predmete iz međunarodnoga humanitarnog prava.

Godine 1999. počeo je raditi na predmetu Ante Furundžije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY, “Haški sud”), kada je došao u središte svjetske medijske pozornosti. Bio je najmlađi odvjetnik u povijesti koji je zastupao nekoga pred jednim međunarodnim kaznenim sudom. No, žalbeno vijeće je 21. srpnja 2000. ipak potvrdilo prvostupanjsku presudu Furundžiji na zatvor od deset godina. Bilo je to važno iskustvo za Mišetića.

Kada je optužen general Ante Gotovina, odabrao je Luku Mišetića 2001. za svoga branitelja. U studenome 2012., kada je general opet bio slobodan čovjek, Mišetić je izjavio: “Zahvalan sam, ne samo generalu Anti Gotovini, nego i dragom Bogu što sam izabran za njegova branitelja. Kada bih rekao da sam ponosan, nedovoljno bih opisao svoje osjećaje. Još kao dijete sanjao sam Hrvatsku državu. Nisam bio u prigodi sudjelovati u njezinoj obrani s puškom u ruci, ali evo, pružila mi se prigoda sudjelovati, rekao bih, u ništa manje neizvjesnom i časnom nastavku te borbe. Pobjeda je ovo svih onih koji su ovu državu stvarali, a napose hrvatskih branitelja. Osobno sam dao svoj skromni doprinos, ali naglašavam, ovo je u prvom redu pobjeda onih koji su Hrvatsku državu stvarali i branili.”

Do oslobađajuće presude generalu Gotovini mišljenja o Mišetićevoj strategiji bila su podijeljena. Mnogi su sa skepsom primali vijesti iz žalbenog postupka, kada je bio odbijan niz novih dokaznih prijedloga obrane. Naime, nakon nepravomoćne presude od 24 godine zatvora dio velikoga nezadovoljstva visinom kazne usmjeren je bio k odvjetničkom timu generala Gotovine. Upitna je za neke bila strategija obrane, za neke i angažiranost Vlade, pa čak i rad odvjetnika. No, ništa se nije promijenilo. Mišetić i njegov tim su se posvetili pisanju žalbe, do konačnoga uspjeha.

Poznat je bio Mišetić i po tadašnjim žestokim verbalnim sukobima s nekadašnjom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Kada je sve dobro okončano, Mišetić je kao „kralj“ dočekan u hercegovačkom Grabovniku, mjestu svojih djedova i pradjedova.

Slavilo se uz gangu, vino i pršut.

“Ovdje mi je najdraže doći, ovdje su moji korijeni, stari običaji i jednostavan život i ovdje se čovjek najbolje može odmoriti”, rekao je tada.

Mišetićeva supruga je odvjetnica Elena Zoe Angelopoulos, Amerikanka grčkoga podrijetla, školovana na Notre Dame University. Njih dvoje su na Floridi 2005. kupili vilu s bazenom u Sarasoti gdje su registrirali ured tvrtke Agram International. Luka je danas svjetski poznati odvjetnik, mlađa mu je sestra doktorica kemije i radi za farmaceutsku kuću Abbott Laboratories, a brat diplomirani psiholog koji povremeno glumi u čikaškim kazalištima. Mišetićeva obitelj povezana je s hrvatskom zajednicom u Chicagu, posebno s Crkvom, a međusobno govore na hrvatskome jeziku.

 
index Instagram400x230 youtube