Vjesnici ljubuškog proljeća: Cvatu ljubičice na Gredi, bademi u Starom gradu tek razvijaju prve cvjetove

Istaknuto Vjesnici ljubuškog proljeća: Cvatu ljubičice na Gredi, bademi u Starom gradu tek razvijaju prve cvjetove

Da s vremenom valja biti oprezan najbolja je potvrda tekuća zima.

Primjerice, dobar dio ptica koje zimuju na jezerima Hutovog blata je izostao, zašto?

"Zima nije bila jaka na sjeveru, imale su dovoljno hrane", kaže Josip Vekić, ing. lovstva i zaštite okoliša, inače voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato, uz opasku da su se dio ptica koje su došle na zimovanje, neuobičajeno rano odlučio na povratak.

Dakle, s faunom narodski kazano nešto nije u redu, a slično je i s florom, navodi Radio Čapljina.

Tako su cvjetovi ljubičica već uobičajen pojava i na brdskim visovima, poput ljubuškog naselja Greda koje je smješteno oko 520 metara iznad mora. Ljubičice, ovu smo prepoznali kao lat. Viola elegantula ili elegantna ljubičica, su procvjetale.

S druge pak, strane bademi u Starom gradu iznad Ljubuškog, koji ga okite za dan prvog spomena, odnosno Dan grada, 21. veljače, tek stidljivo razvijaju prve cvjetove.

To se može tumačiti dvojako – zimska jutra su ipak bila za njih prehladna, a drugo – oprezni su zadnjih desetljeće dva vrijeme ih je poslije cvatnje znalo neugodno iznenaditi.

Treća, narodna kaže – neće zima na nebu zimovati! Upravo od te izreke strahuju poljodjelci pribojavajući se neuobičajenih proljetnih mjeseci, poput prošlogodišnjeg svibnja, koji je ljetinu žeo i prije nego je sazrela.

 
index Instagram400x230 youtube